Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos: Uskontojen välisen vuoro­puhelun vastustus nousee yleensä pelosta, välin­pitämättö­myydestä tai tietämättö­myydestä

Patriarkka Bartolomeos vierailemassa luontokeskus Haltiassa 11.9.2023

Perjantaista lähtien Suomen ortodoksisen kirkon autonomian satavuotisjuhlintaan osallistunut Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos puhui maanantaina Helsingissä myös aamiaistilaisuuteen kokoontuneille uskontojohtajille. Hän korosti, että käytäessä dialogia ”meillä on oltava uskoa dialogiin itseensä.”

– Jokainen kohtaaminen ja jokainen vuoropuhelu vaatii riskin ottamista niin yksilöllisellä kuin yhteisölläkin tasolla, Bartolomeos sanoi Ort.fi-sivustolla uutisoidussa puheessaan.

Kaikki dialogi on Bartolomeoksen mukaan myös persoonallista, sillä sitä käyvät ainutlaatuiset ja korvaamattomat persoonat, olivatpa he kristittyjä tai eivät. Jokaisen persoona on erottamatta yhteydessä hänen yksilöllisiin, yhteiskunnallisiin, kulttuurisiin ja uskonnollisiin piirteisiinsä.

– Ekumeenisen ja uskontojenvälisen vuoropuhelun vastustaminen nousee yleensä pelosta ja välinpitämättömyydestä, huonoista tiedoista tai vähäisistä todellisista kokemuksista uskonnollisesta monimuotoisuudesta.

Yhteisellä aamiaisella Bartolomeoksen kanssa kohtasivat Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma, Helsingin katolisen hiippakunnan asiainhoitaja isä Marco Pasinato, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik ja Suomen islam-seurakunnan hallituksen puheenjohtaja Gölten Bedretdin.

Puheessaan Bartolomeos kehotti aluksi läsnäolijoita hetken hiljaisuuteen 22 vuotta sitten 11. syyskuuta New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskuissa menehtyneiden ihmisten muistoksi.

Patriarkka totesi, että 1800-luvun jälkipuoliskolla noussut nationalismi loi pohjaa niille geopoliittisille voimille, jotka uhkasivat koko 1900-lukua, ja se teki myös tietä ”kuolettavalle fundamentalismille”, joka kuuluu Bartolomeoksen mukaan 2000-luvun ensimmäisten 25 vuoden ilmiöihin.

Bartolomeos totesi, että rehellinen uskontojen välinen dialogi luo luottamusta, rauhaa ja sovintoa. Kirkko taistelee sen puolesta, että ”rauha korkeudesta” vallitsisi myös maan päällä. Todellista rauhaa ei saada aseiden voimalla vaan rakkaudella, joka ”ei etsi omaa etuaan”.

Bartolomeos puhui ensin ekumeenisesta dialogista kristittyjen kesken, toiseksi dialogista juutalaisten ja ortodoksien kesken sekä kolmanneksi dialogista muslimien ja ortodoksien kesken.

Uskonnollisten johtajien on Bartolomeoksen mukaan oltava osa edistystä, joka ajaa rauhallista yhdessäoloa, oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta.

– Uskonnollisina johtajina meidän on oltava sillanrakentajia, totuuden etsijöitä ja dialogin käynnistäjiä.

Patriarkka vakuutti, että ekumeeninen patriarkaatti pysyy tiukasti sitoutuneena ekumeeniseen ja uskontojenväliseen dialogiin ja näkee siinä elintärkeän työkalun koko 2000-luvun sivilisaatiolle.

– Kun muistamme syyskuun 11. päivän tapahtumia, kunnioittakaamme niiden muistoa, jotka kärsivät omistautumalla sellaisen maailman rakentamiseen, jota luonnehtivat kunnioitus, empatia ja yhteistyö. Johtakoon yhteiset pyrkimyksemme meitä kirkkaampaan ja parempaan tulevaisuuteen, Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos sanoi.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos: Uskontojen välisen vuoropuhelun vastustus nousee yleensä pelosta, välinpitämättömyydestä tai tietämättömyydestä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon viestintäjohtajaksi 17 hakijaa – Katso kaikkien hakijoiden nimet
Seuraava artikkeli”Jokainen ansaitsee silloin tällöin tipan sulaa hyvyyttä” – Eläkkeellä oleva opettaja Matti Kiiski soittaa ja haluaa puhua rakkauden merkityksestä

Ei näytettäviä viestejä