Kirkkojen maailmanneuvosto vetoaa jäsenkirkkoihinsa ympäri maailman, että ne antaisivat apuaan Pohjois-Irakissa meneillään olevan humanitaarisen kriisin vuoksi.
Apua voi KMN:n mukaan antaa niin ACT allianssin (ACT Alliance) kuin muiden vastuullisten järjestöjen kautta.
Vetoomus koskee myös muun muassa Suomen luterilaista kirkkoa, joka on KMN:n jäsen.
KMN:n pääsihteeri Olav Fykse Tveit vetoaa äärimmäisen vakavassa tilanteessa Pohjois-Irakissa olevien kristittyjen ja muiden uskonnollisten ryhmien puolesta. Tilanteen on aiheuttanut ISIS-järjestön julmat toimet alueella.
– Kaikkien vastuullisten uskonnollisten ja muiden yhteisöjen johtajien on toimittava yhdessä ja tuomittava väkivaltaisuudet.
– Olemme syvästi huolissamme kristittyjen sisariemme ja veljiemme puolesta Irakissa yhtä lailla kuin muita uskonnollisia yhteisöjä edustavien puolesta.
KMN:n mukaan kaikkia muita uskonnollisia yhdyskuntia, paitsi terroristijärjestö ISISiä edustavia, uhataan järjestön toimesta – tähän joukkoon kuuluu niin muslimien kuin kristittyjen ryhmiä sekä jesideitä. Jälkimmäisten kohtelu on ollut erityisen brutaalia, käytännössä kampanja kansan murhaamiseksi.
Hyvin harva ISISin uhreista saa tällä hetkellä edes vähän apua. Tilanne on vaikeutumassa, kun ilma seudulla on kylmenemässä. Ihmisillä ei ole riittävästi vaatteita kylmän varalle.
Fykse Tveit vetoaa myös Irakin hallitukseen avun antamiseksi. Kansainvälisen yhteisön on puututtava tilanteeseen ja varmistettava ihmisten turvallisuus, jos maan hallitus ei pysty toimimaan. Sotilaallisen voiman käyttö alueella pitäisi suorittaa YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttamana. Irakin historian tuntien voimankäytössä on noudatettava varovaisuutta.
Noin 600 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Jungen mukaan Kurdistanin aluehallitus on kantanut kotinsa menettäneistä suurta vastuuta. Kurdistanin alueen kirkot ja järjestöt tekevät paljon työtä auttaakseen.
Ilmoita asiavirheestä