Lapuan piispa Simo Peura vastasi piispojen Kutsu yhteyteen -teesejä vastaan esitettyyn kritiikkiin, etteivät ne ole tarpeeksi konkreettisia. Peura puhui sunnuntaina Suomen Raamattuopiston 75-vuotisjuhlassa Lapualla.
Peura myönsi, että kritiikkiin on syytä, sillä piispojen teesit tarkastelevat yhteyttä yleisellä tasolla.
– Tavoite oli kutsua kirkon jäseniä yhteiseen kunnioittavaan keskusteluun ja vuorovaikutukseen, joka vahvistaisi keskinäistä yhteyttä. Käytännön kysymysten pohdinta on siis edessä oleva jatkotehtävä – muutoin yhteys ei syvene eivätkä teesit kanna.
Peura muistutti, että pyrkimyksessä kirkon sisäiseen yhteyteen on jo otettu askelia aiemminkin.
– Viisi vuotta sitten silloiset piispat arkkipiispa Jukka Paarman johdolla ja herätysliikejärjestöjen edustajat julkistivat yhteisen tahdonilmauksen. Siinä otettiin kantaa järjestöjen ja seurakuntien yhteyksiin ja yhteistyöhön. Tahdonilmaisussa todettiin myös, kuinka toimitaan käytännössä, kun meillä on oppia koskevia näkemyseroja.
Tahdonilmauksen lähtökohtana on Peuran mukaan, että herätysliikejärjestöjen toiminta kirkossa on myönteistä ja osa seurakuntien toimintaa.
– Tahdonilmauksessa myös tunnustetaan avoimesti näkemysero, joka koskee pappisvirkaa. Tästä huolimatta kannustetaan yhteistyöhön ja viitoitetaan käytäntö, jota seurakunnissa tulisi noudattaa. Tahdonilmaus pyrki näin piispojen teesejä käytännöllisempiin tuloksiin.
Lisäksi Peura viittasi Suomen ekumeenisen neuvoston vuonna 2012 julkaisemiin Ekumenian hyvät tavat -suosituksiin.
– Ekumeenisen liikkeen tavoitteena ovat sekä mahdollisimman laaja yksimielisyys kristillisen uskon (opin) ja elämän sisällöstä että kunnioittava asenne toisella tavoin ajattelevia kristittyjä kohtaan. Tavoitteet kytkeytyvät lisäksi toisiinsa. Jos tässä valossa tarkastellaan piispojen teesejä, niin niissä keskitytään jälkimmäiseen tavoitteeseen eli asenteisiin. Sen sijaan ensimmäinen kohta eli mahdollisimman laaja yksimielisyys yhteisestä uskosta ja elämästä on sanoitettu vain ohuesti. Onkin myönnettävä, että tällä kohtaa kriitikot ovat oikeassa.
Ilmoita asiavirheestä