Päivi Räsänen: Armo ja suvaitsevaisuus sekoitetaan

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen mukaan yhteiskunnallisessa keskustelussa sekoitetaan armo ja suvaitsevaisuus.

Räsänen osallistui lauantaina Kansanlähetyspäivien debattiin. Keskustelemassa olivat Räsäsen lisäksi keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko sekä Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen.

Heitä pyydettiin pohtimaan, tunteeko tämän päivän suomalainen yhteiskunta armon. Päivi Räsänen sanoi uskovansa, että yhteiskunta kyllä tuntee armon, mutta kertoi olevansa huolissaan siitä, että armo ja suvaitsevaisuus sekoitetaan toisiinsa. Räsäsen mukaan armo ei ole yhtä kuin suvaitsevaisuus vaan paljon enemmän.

– Kristillinen armo lähtee siitä ajatuksesta, että on todellista pahuutta, vääryyttä, jonka voi saada anteeksi. Silti ihmisen arvo tunnustetaan ja häntä voidaan armahtaa. Se ei ole pahuuden, väärien asioiden tai synnin katsomista läpi sormien, Räsänen sanoi.

– Sitä olemme menettämässä tässä yhteiskunnassa. Mielestäni se näkyy esimerkiksi viime aikojen keskustelussa avioliitosta ja ihmisarvokysymyksistä.

Jouni Lehikoinen komppasi Räsäsen puheenvuoroa. Kirkkoherra arveli, että kirkko on osin syypää tähän kehitykseen.

– Varmasti kristillinen kirkko on kantanut oman kortensa kekoon siinä, että sanoma armosta, totuudesta ja synnin todellisuudesta ei ole lyönyt läpi niin kuin kuuluisi.

Lehikoinen kuvaili suvaitsevaisuutta lyömäsanaksi, joka verhoaa suvaitsemattomuutta.

Mika Niikko sanoi, että armo voidaan ymmärtää yhteiskunnassa väärin vaikkapa niin, että rikoksista annetaan liian lieviä rangaistuksia.

Timo Laaninen halusi tuoda keskusteluun poliitikon näkökulman. Toimittajana aikaisemmin työskennellyt Laaninen sanoi, että mediamaailmassa armoa ei tunneta.

– Julkinen keskustelu on armotonta. Jos et pärjää vaaleissa, olet huono ihminen. Jos teet virheen, et saa armoa. Ihannetilanne on se, että eroat saman tien, jos teet jonkun virheen. Niissä tuomioistuimissa ei armoa anneta.

– Nyt meillä on sosiaalisen median maailma, jonka ydinsanoma on tuomitseminen. Joidenkin keskustelupalstojen koko sanoma voidaan tiivistää yhteen sanaan: Ristiinnaulitse!

Kuva: Mikael Elmolhoda / Kansanlähetys

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPapit tulevat iholle DBTL:ssä
Seuraava artikkeliPiispa palaa mailan varteen

Ei näytettäviä viestejä