Tuhopoltosta toipuvan Kankaanpään kirkkoherra: ”Olen toiveikas”

Tulevassa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Kankaanpään Niinisalossa alkuviikosta tapahtunut tulipalo on varmistunut tuhopoltoksi. Palossa tuhoutui maanantain ja tiistain välisenä yönä keskimmäinen kolmesta pienkerrostalosta, joihin on tarkoitus sijoittaa turvapaikanhakijoita ensi maanantaista alkaen.

Kotimaa24:n haastattelema Kankaanpään kirkkoherra Keijo Rainerma ei tunnista kaupunkinsa kaduilta erityisen vauhkoontunutta tai kärjistynyttä tunnelmaa, vaikka muun muassa
Ylen uutisissa
on viitattu siihen, että Kankaanpäässä ilmenee pelkoja turvapaikanhakijoita kohtaan ja tuhopoltto on saanut jopa ymmärrystä kaupunkilaisilta.

– Keskustelu sosiaalisessa mediassa voi antaa kärjistyneen kuvan. Kyse on kuitenkin siitä, että maahanmuuttokriittiset ovat aktiivisia ja haluavat ajatuksensa vahvasti esiin. Hiljainen enemmistö sanoo edelleen turvapaikanhakijoille rauhallisesti tervetuloa, Rainerma arvioi.

Rainerman mukaan erilaisten turvapaikanhakijoita vastaan suunnattujen iskujen taustalla voi toki olla pelkoja. Hän kuitenkin uskoo, että tällä trendikkääksi mielletyllä tavalla purkautuu nyt paljon myös esimerkiksi turhautumista maan hallituksen toimia kohtaan tai kansalaisten yleistä pahaa oloa.

– Ei ole ihan helppo sanoa, mistä lähteistä nämä kriittiset puheet ja toimet nousevat valtaamaan ilmapiiriä ja antamaan harhaanjohtavaa kuvaa yleisestä asenneilmastosta.

Seurakunnan työryhmä ideoi turvapaikanhakijoiden tukemista

Kankaanpään seurakunta on perustanut jo ennen tuhopolttoa työryhmän suunnittelemaan, miten seurakunta ottaa vastaan uudet tulijat ja tukee heidän asettumistaan ja kotoutumistaan.

Työryhmä on kartoittanut yhteistyötahoja, jotka ovat halukkaita olemaan mukana auttamassa turvapaikanhakijoita, sekä pohtinut miten tulisi organisoida vapaaehtoistyötä ja vaikkapa vaateavun kanavointia. Lisäksi työryhmä pohtii, mihin seurakunnan toimintaan turvapaikanhakijoita kutsutaan mukaan ja mitä erityistä heitä varten halutaan jatkossa järjestää.

– Olen toiveikas, että asiat hoituvat hyvin ja nätisti. Ehkä kriittisyys on nyt purkautunut näkyville ja kuuluville ja voidaan siirtyä eteenpäin. Ihmisillä on huolensa eikä niitä sovi väheksyä. Toiset ilmaisevat huoltaan tyylikkäämmin ja toiset tökerömmin. Toisaalta tuhopoltto saattoi myös vahvistaa niiden auttamishalua, jotka suhtautuvat tulijoihin myönteisesti, Rainerma toteaa.

Varakansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) sosiaalisessa mediassa esittämistä näkemyksistä tuhopolttoon liittyen kirkkoherra kuuli vasta Kotimaa24:ltä. Aiemmin viikolla Seura uutisoi Mäenpään kertoneen, että hän pitää Niinisalon tuhopolttoa vastauksena rukouksiinsa.

– Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että rukoilija on antanut Jumalalle valmiit, itseään miellyttävät vastaukset. Hän näkee Jumalan työtä siellä, missä sitä ei taida olla. Rukous on toki tärkeä asia ja myös turvapaikanhakijoiden puolesta on hyvä rukoilla, Rainerma sanoo.

Entinen kansanedustaja, pappi Anssi Joutsenlahti tuomitsi puoluetoverinsa Juha Mäenpään puheet jyrkästi Ylen haastattelussa.

Lue myös:

SDP:n Kantola: Mäenpään jumalakuva vääristynyt ja vaarallinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKysely: Kirkko eniten luottamusta kasvattanut instituutio
Seuraava artikkeliViisi seurakuntaa lakkautetaan vuoden alusta

Ei näytettäviä viestejä