Teologinen julkisti seminaariteemat – tutkimusaiheiksi tarjolla väkivaltaa ja ennakkoluuloja

Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan opiskelijat tutkivat ensi lukuvuonna opinnäytteissään muun muassa väkivaltaa ja turvallisuutta. Tiedekunta on julkistanut pro gradun valmistumiseen tähtäävien tutkielmaseminaarien aiheet lukuvuodelle 2016–17. Seminaareista pidettiin esittelytilaisuus opiskelijoille tänään tiistaina.

Kattaus on monipuolinen: pro gradu -tutkielman aihe voisi olla vaikkapa ”nuoret lesket ja uskonto” tai ”ateismi ja perinteensiirto”.

Uuden testamentin eksegetiikassa keskitytään väkivaltaan ja sovintoon Uuden testamentin maailmassa. Kirkkohistoriassa tutkitaan pyhiinvaelluksen teoriaa ja käytäntöjä. Globaalin uusimman ajan kirkkohistorian seminaarissa mahdolliseksi aiheeksi ehdotetaan muun muassa paavi Franciscuksen vastustusta katolisen kirkon sisällä.

Seminaareista kaksi keskittyy reformaatioon, jonka 500-vuotisjuhlaa vietetään vuonna 2017: Dogmatiikan seminaarissa tutkitaan, miten reformaatio vaikuttaa nykyteologiaan. Ekumeniikan seminaarissa tarkastellaan sitä, millainen vaikutus reformaatioajan teologialla on ollut kirkkojen ekumeenisiin suhteisiin.

Uskonnonpedagogiikan seminaarissa tutkitaan uskonnollisten ryhmien välisiä ennakkoluuloja ja stereotypioita.

Käytännöllisen teologian seminaareista yksi tarkastelee musiikkia ja uskontoa. Mahdollisia tutkielman aiheita ovat muun muassa tuoreen virsikirjan lisävihkon käyttökokemukset tai Jaakko Heinimäen kokoama Syntisen virsikirja.

Teologisen etiikan ja sosiaalietiikan opiskelijoita kannustetaan ensi lukuvuonna tutkimaan turvallisuutta. Seminaarissa voidaan tarkastella turvallisuuden käsitteen käyttöä muun muassa sotilaallisessa, taloudellisessa, psykologisessa tai uskonnollisessa yhteydessä.

Teologisessa tiedekunnassa järjestetään ensi lukuvuonna kaikkiaan 19 maisterin tutkintoon kuuluvaa tutkielmaseminaaria.

Kuva: Joona Raudaskoski. Kuvassa Helsingin yliopiston päärakennus ja Helsingin tuomiokirkko.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAlkoholin kulutus väheni jo toista vuotta peräkkäin
Seuraava artikkeliIsrael uskonnollisesti erittäin jakautunut

Ei näytettäviä viestejä