Ruotsin kirkko toiminut häirintätapauksissa pääosin oikein

SvenskakyrkaniAnders Wejrydin tilaamasta puolueettomasta selvityksestä.

Ruotsin kirkon hiippakuntien tuomiokapitulit käsittelivät kymmenen vuoden aikana 69 häirintätapausta, joista 19 johti papin tai diakonin irtisanomiseen. Tuomiokapitulit jakoivat myös huomautuksia ja laittoivat osan työntekijöistä koeajalle.

Selvityksen tehnyt rikosoikeuden tohtori Kerstin Berglund löysi kapitulien toiminnasta myös huomautettavaa. Joissakin tapauksissa työntekijä oli saanut kurinpitorangaistuksen vaikka häirinnästä ja toisten oikeuksien loukkaamisesta ei selvityksen mukaan ollut riittävää näyttöä.

Yhdessä tapauksessa Berglund piti kapitulin toimintaa riittämättömänä. Kapituli oli laittanut papin kolmen vuoden koeajalle sen jälkeen, kun hänen sielunhoitosuhteensa itseään huomattavasti nuorempaan nuorisotyöntekijään oli muuttunut luonteeltaan seksuaaliseksi. Kirkon omien ohjeiden mukaisesti asiasta olisi pitänyt ilmoittaa poliisille. Toisessa hiippakunnassa samanlainen tapaus oli johtanut työntekijän irtisanomiseen.

Käsitellyissä häirintätapauksissa yhdessäkään ei ollut kyse rikoksesta vaan työntekijöiden sopimattomasta käyttäytymisestä toisia kohtaan.

Aiheesta lisää Svenska Kyrkanin sivulta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPyllynjälkien jättämistä Loviisan kirkkoon harkitaan
Seuraava artikkeliPiparit saivat työmatkalaiset hymyilemään

Ei näytettäviä viestejä