Luterilainen Afrikka jyrää

LML logo

Afrikkalaiset kirkot ovat vuosi vuodelta nousseet LML:n kokojärjestystilastoissa ylöspäin. Samaan aikaan länsimaiset luterilaiset kirkot ovat menettäneet jäseniään. Neljänneksi suurin luterilainen kirkko maailmassa on nyt Tanskan kirkko (4,4 miljoonaa), viides on Suomen evankelis–luterilainen kirkko (4,3 miljoonaa) ja kuudes Yhdysvaltojen ELCA (4,1 miljoonaa).

Luterilaisten kirkkojen joukossa ELCA:n ja Ruotsin kirkon jäsenmäärien lasku on ollut dramaattista. Muodostuessaan vuonna 1988 ELCA:ssa oli 5,25 miljoonaa jäsentä. Samana vuonna Ruotsin kirkossa 7,57 miljoonaa jäsentä (kyseisenä vuonna 90,2 % Ruotsin väestöstä) ja Suomen evankelis–luterilaisessa kirkossa 4,37 miljoonaa (kyseisenä vuonna 88,3 % Suomen väestöstä) jäsentä.

Maailman seitsemänneksi suurin luterilainen kirkko on indonesialainen Protestanttinen Batak –kirkko (4,1 miljoonaa). Kahdeksantena on Norjan kirkko (3,8 miljoonaa), yhdeksäntenä Madagaskarin Malagasy-kirkko (jäsenmäärä-arvio 3,0 miljoonaa) ja kymmenentenä saksalainen Hannoverin evankelis–luterilainen kirkko (2,9 miljoonaa).

Sekä Afrikassa että Aasiassa on monia kasvavia luterilaisia kirkkoja. Osa niistä ei kuulu Luterilaiseen maailmanliitoon, jonka kirkkojen yhteenlaskettu jäsenmäärä vuoden 2011 tilastojen perusteella on 70,5 miljoonaa.

Valtioittain tarkasteltuna luterilaisia on edelleen eniten Saksassa, 12,5 miljoonaa. Saksan luterilaiset ovat kuitenkin historiallisesti jakautuneita eri maakirkkoihin. Toiseksi eniten luterilaisia on Yhdysvalloissa (7,1 miljoonaa), jossa ELCA:n ohella toinen suuri luterilainen kirkko on Luterilaiseen maailmanliittoon kuulumaton Missouri-synodi (2,3 miljoonaa).

Lähteet: LML, kirkkojen internet-sivut

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYlen toimitusjohtaja bongaa kirkkoja
Seuraava artikkeliToiveiden kirkko -kysely tuotti 10 000 näkemystä ja ajatusta

Ei näytettäviä viestejä