Ex-ortodoksikirkkoherra: Porttikiellot tahraavat Valamon mainetta

Skkijrvi_ristijakupoli205Veikko Purmonen arvostelee porttikieltoa, joka on annettu eräälle Valamon luostariyhteisöä kritisoineelle henkilölle.

Helsingin Sanomien (28.12.) mukaan luostarin johtaja Arseni ja johtokunta ovat antaneet kolmen vuoden porttikiellon Valamoon Maritta Koskiselle, joka perusti nettiadressin luostarin entisen johtajan Sergein potkujen kumoamiseksi. Sadat ihmiset kirjoittivat nimensä adressiin.

Myös Pirkko Jalovaara, joka kanteli potkut antaneesta arkkipiispa Leosta oikeuskanslerille, on väittänyt Kotimaa24:lle saaneensa seitsemäksi vuodeksi kiellon saapua Valamoon. Tietoa Jalovaaran porttikiellosta ei ole vahvistettu luostarista.

Purmonen kertoo Kotimaa24:lle, ettei hän ole kuullut aiemmin vastaavista porttikielloista.

– Syyksi on sanottu se, että henkilöt ovat puuttuneet luostarin sisäisiin asioihin ja mustanneet sen mainetta. Mielestäni porttikieltojen antaminen tahraa luostarin mainetta enemmän, Purmonen sanoo.

Hänen mielestään menettely tuntuu oudolta, koska luostarit ovat pyhiinvaelluskeskuksia, joissa käy paljon tavallisia matkailijoita. Luostarialueella sijaitsee kirkkorakennusten lisäksi hotelli, ravintola, kansanopisto, kulttuurikeskus ja konservointilaitos.

– En ymmärrä, miten Suomessa voi antaa porttikiellon julkiseen laitokseen. Ja jos ajattelee ortodoksista perinnettä, luostarin erityinen merkitys on olla hengellisenä keskuksena avoin kaikille, jotka etsivät vahvistusta uskolleen.

Purmonen ei itsekään hyväksy Sergein irtisanomista. Hänen mielestään kyse on miltei ihmisoikeusloukkauksesta, kun arvostetun johtajan maine on viety ikävällä tavalla.

– Porttikiellon saaneet ovat vilpittömällä mielellä lähteneet puolustamaan Sergein asemaa. Tuntuu yliampuvan lapselliselta, mitä luostarin johtokunta on Arsenin johdolla tehnyt.

Arseni kertoi joulukuun alussa, että Valamossa on aiemmin jaettu porttikieltoja harvakseltaan. Yleensä syy on tuolloin ollut asiaton käytös, kuten esimerkiksi päihtyneenä esiintyminen.

Mikkelin luterilaisen hiippakunnan hiippakuntadekaani Ouri Mattila ei tunne yhden ainutta tapausta, jossa luterilaiseen kirkkoon tai seurakuntarakennukseen olisi asetettu porttikieltoja.

– Luulen, että meillä kirkossa on pieni kynnys erilaisuudelle ja siinä mielessä kirkot on auki kaikille, Mattila sanoo.

Ortodoksikirkon asioihin hän ei halua ottaa kantaa.

Mattila muistuttaa, että on eri asia, jos joku alkaa käyttäytyä häiritsevästi esimerkiksi luterilaisessa messussa. Hänet voidaan tällöin tarvittaessa poistaa tilaisuudesta.

Lue myös Pirkko Jalovaaraa uhkaa porttikielto Valamon luostariin

Pirkko Jalovaara vaatii arkkipiispa Leon eroa

Valamon johtajanvaihdos kuohuttaa ortodokseja

Valamon luostarin johtaja vaihtuu

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNokia Mission seurakunnanjohtaja: Koivisto tuskin palaa
Seuraava artikkeliJohtajat etsivät yhteyttä Nigerian iskujen jälkeen

Ei näytettäviä viestejä