Eri uskonnollisten ryhmittymien väliset ristiriidat ovat syventyneet Sri Lankassa kuluneen kuukauden aikana. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.
Ristiriitojen syveneminen alkoi helmikuun lopulla, kun neljä muslimimiestä hyökkäsi buddhalaisen kuorma-autonkuljettajan kimppuun liikennekiistan vuoksi. Sen jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi levitä muslimeja vastustavia ja hyvitystä vaativia viestejä. 11 päivää buddhalaismiehen hautajaisten jälkeen puhkesivat mellakat, jotka johtivat siihen, että hallitus määräsi tuhat erikoispoliisia lähetettäväksi alueelle tarkkailemaan ja rauhoittamaan tilannetta. Hallitus myös julisti määräaikaisen hätätilan ensi kertaa sitten vuoden 2011.
Muslimien moskeijoita, yrityksiä ja koteja on tuhottu Kandyn kaupungissa Sri Lankassa. Nyt myös poliitikkojen poliisien epäillään osallistuneen mellakoihin.
Paikallisen moskeijan pappi A.H. Ramees sanoi puolisotilaallisen erikoispoliisiyksikön hyökänneen moskeijaan.
– Temppelissä olleet rukoilijat sanoivat, että poliisit hakkasivat muslimeja, vaikka heidän tarkoituksensa oli suojella heitä. He huusivat, puhuivat törkeästi ja väittivät, että kaikki ongelmat johtuvat meistä ja olemme kuin terroristeja.
Sri Lankassa asuu noin 21 miljoonaa ihmistä. Väestöstä noin 70 prosenttia on buddhalaisia ja noin yhdeksän prosenttia muslimeja.
Sri Lankassa on ollut vastakkainasettelua myös eri kieliryhmien välillä. Maassa oli sisällissota singaleesien ja tamilien välillä vuosina 1983–2009. Singaleesia puhuu noin 75 prosenttia väestöstä, tamilia yli 10 prosenttia.
Kuva: Stocksnap.io. Sri Lankan pääkaupunki Colombo.
Täydennetty 27.3.2018. Lisätty tiedot sisällissodasta.
Ilmoita asiavirheestä