Siidan edustaja sekä Saamelaiskäräjien edustaja.
Pyhät paikat ovat alueita, joilla on erityistä henkistä merkitystä arktisille kansoille ja yhteisöille. Monet pyhät luonnonpaikat eivät ole yleisessä tiedossa ja joskus alkuperäiskansa haluaa pitää pyhän paikan ulkopuolisilta salaisena.
Uusi julistusluonnos antaa suosituksia ja ohjeita siitä, millä tavoin arktisen alueen pyhiä paikkoja tulisi nykyistä paremmin tunnistaa, suojella ja hallita.
– Usein näiden paikkojen suojelu auttaa säilyttämään herkkää luonnonympäristöä ja sen moninaisuutta. Nämä paikat ovat itse asiassa maailman vanhimpia suojelualueita. Pyhät paikat ovat myös erityisen tärkeitä arktisen alueen perinteisten kulttuurien ja elämäntapojen säilyttämiseksi, sanoo Montrealin yliopiston professori Thora Herrmann, joka on yksi konferenssin järjestäjistä.
Konferenssiin osallistujat korostavat alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden kunnioittamista ja sitä, ettei konferenssijulistusluonnos edusta kaikkien alkuperäiskansojen ääntä. Osanottajia tapahtumassa oli kautta koko arktisen maailman Siperian Jakutiasta Kanadaan, Alaskaan ja saamelaisalueelle sekä nenetsien ja hantien alueelle asti.
Tapahtuman järjestäjinä olivat Lapin yliopiston
Arktinen keskus
yhdessä Arktisen yliopiston ja Montrealin yliopiston kanssa.