Ulkoministeriö: Kumppanuusjärjestöt ovat sitoutuneet syrjimättömyyteen

Ulkoministeriön rahoittaman kehitysyhteistyön tulee olla syrjinnästä vapaata, toteaa ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksikön ylitarkastaja Petri Hautaniemi. Kotimaa24 kysyi ministeriöstä kommenttia lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan linjaukseen, jonka mukaan se ei palkkaa lähetystyöhön rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä ihmisiä.
Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola ei osannut sanoa Kotimaa24:n haastattelussa koskeeko lähetystyölinjaus myös kehitysyhteistyötä. Hakolan mukaan Fidan hallitus keskustelee asiasta syyskuussa. Osa Fidan läheteistä osallistuu kuitenkin järjestön mukaan myös kehitysyhteistyöhön.
Hautaniemen mukaan ulkoministeriö ei tässä vaiheessa ota kantaa Fidan linjaukseen. Ministeriön eettiset ohjeet koskevat hänen mukaansa kaikkia sen kumppanuusjärjestöjä.
– Emme ole saaneet viestiä, että Fida olisi tieten tahtoen jättänyt palkkaamatta kehitysyhteistyöhön rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä ihmisiä. Jos meidän tietoomme tulisi sellaista, josta pitäisi keskustella, keskustelisimme siitä, Hautaniemi sanoo.
– Kaikilla pitää olla samanlaiset mahdollisuudet osallistua kehitysyhteistyöhön, myöskään aatteellinen tai uskonnollinen vakaumus eivät voi olla esteenä. Lähtökohtamme on, että näitä eettisiä ohjeistuksia pitää noudattaa.
Jos lähetystyöntekijät eivät voi olla rekisteröidyssä parisuhteessa vaikka tekevät myös kehitysyhteistyötä, pitäisikö lähetystyöntekijät sulkea eettisen ohjeistuksen vuoksi pois kehitysyhteistyöstä?
– Me katsomme kehitysyhteistyötoimintoa ja rekrytointia siihen tehtävään. Se ei voi olla lähetystyötä. Seuraamme kehitysyhteistyövarojen käyttöä tarkasti ja säännöllisesti. Fidan tapausta en osaa kommentoida tässä vaiheessa tarkemmin. Eettisessä ohjeistuksessa todetaan yleisellä tasolla, että järjestöt sitoutuvat ohjeistukseen ja voimme asettaa ehtoja, mikäli ohjeita ei noudateta. Kyseeseen voi silloin tulla maksatuksen keskeytys. Maksuja voidaan myös pyytää palautettavaksi, jos toiminnot eivät ole päätösten mukaisia, Hautaniemi sanoo.

Lue myös:

Fida ei lähetä homopareja lähetystyöhön

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkkoherra puolustaa naisen ja miehen välistä avioliittoa
Seuraava artikkeliVäitös: Äitien rituaalit tuovat arvostusta Intiassa

Ei näytettäviä viestejä