Toiveiden kirkko -kysely tuotti 10 000 näkemystä ja ajatusta

HelsinginyhtymäToiveiden kirkko -kyselyn pohjalta on valmistunut tutkimus, josta saatuja tuloksia on tarkoitus hyödyntää päivitettäessä Helsingin seurakuntien strategiaa. Selvitys on osa jäsentukihanketta, jonka tavoitteena on palvella Helsingin seurakuntien jäseniä ja tukea heitä elämän eri vaiheissa ja tilanteissa.

Kaupunkilaisten ajatuksia ja ideoita toiveiden kirkosta selvitellyt kysely tuotti noin 10 000 näkemystä, ideaa tai ajatusta. Selvityksen toteutti projektitutkija, yhteiskuntatieteiden ja teologian maisteri Marjukka Laiho. Hän kokee Toiveiden kirkko -selvityksen ilmentävän vastaajien visioita ja haaveita.

– Nykyihminen kaipaa yhteisöiltä avoimuutta, tasa-arvoisuutta ja tilaa omaehtoiselle tekemiselle. Tällainen on myös toiveiden kirkko, jossa tekeminen ja oleminen ovat ensisijaisia ja hengellisyys luontevasti läsnä, Laiho sanoo.

Kyselyn tyypillinen vastaaja oli aikuinen, kirkkoon kuuluva helsinkiläinen, muttei kuitenkaan kirkon toimintaan aktiivisesti osallistuva seurakuntalainen. Suurin osa vastaajista välitti kirkosta ja koki kirkon merkitykselliseksi. Toiveiden kirkko nähtiin olohuoneena, joka on avoin kaikille, ja jonne voi tulla kelloon katsomatta. Avoimuus ja kansankirkollinen rooli koettiin myös tärkeäksi.

Henkilökohtaiset yhteydenotot kirkosta koettiin hyvinä ja ilahduttavina asioina. Kirkon toivottiin viestivän monipuolisesti eri kanavien kautta.

Vastaajat toivoivat, että kirkon vahvuuksia tuotaisi esille nykyistä enemmän. Esimerkiksi Suomessa tehtävälle diakonia-työlle toivottiin enemmän näkyvyyttä, ettei se jäisi ulkomaisen diakonian varjoon. Kirkon yhteiskunnallisesta roolista annettiin muutenkin paljon palautetta.

Toiveiden kirkko (pdf)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLuterilainen Afrikka jyrää
Seuraava artikkeliIsostoiminta on suomalainen vientituote

Ei näytettäviä viestejä