Kirsi Aalto katsoo keskustelun vaikeutuvan jo pelkästään termin eutanasia takia.
Eutanasia viittaa armomurhaan tai armokuolemaan. Aktiivinen eutanasia on Suomessa kielletty lailla. Lisäksi puhutaan passiivisesta eutanasiasta.
– Nykyään ei katsota asialliseksi puhua erikseen passiivisesta ja aktiivisesta eutanasiasta. Tästäkin ETENEn työryhmä keskusteli jopa tuntikausia.
ETENEn työryhmän mukaan voi ”olla yksittäisiä tilanteita, joissa ei ole eettistä perustetta täysin pois sulkea eutanasian mahdollisuutta”.
– ETENE halusi ennen muuta keskustella hyvien hoitokäytäntöjen edistämisestä. Tavoite on kokonaan jokin muu kuin nostaa esiin ne vanhat rasitteet, jotka sisältyvät sanaan eutanasia.
Kirsti Aalto muistuttaa, että Suomessa on potilaslaki, joka määrittelee potilaan oikeudet.
– Potilaalla on oikeus kieltäytyä hoidoista. Tietyistä hoidoista pidättäytyminen vaikuttaa siihen, miten kuolemisen prosessi etenee. Jos niistä pidättäydytään tai ne keskeytetään, se tapahtuu yhteistyössä potilaan, omaisten ja hoitavan lääkärin neuvottelujen perusteella.
Eutanasia-työryhmässä myös mukana ollut ylilääkäri Juha Hänninen totesi Yle uutisille keskiviikkona, että on vaikeasti oireilevia potilaita, jotka eivät ole saaneet riittävää apua tietoisuuden tason laskemisestakaan.
– En pidä sitä eettisesti tuomittavana, että kuolema voitaisiin toteuttaa, jos muuta keinoa ei enää ole, hän päätteli.
Aalto kokee vaikeaksi puhua Hännisen tarkoitusperistä sanan eutanasia avulla.
– Kuolevan ihmisen hyvästä hoidosta on puhe ja arvokkaasta ja armollisesta kuolemasta.
Vielä 1980 luvulla Suomessa puhuttiin hospice-hoidosta tai terminaalihoidosta, kunnes kirkon sairaalansielunhoidon keskuksessa keksittiin sittemmin vakiintunut saattohoito-sana. Aalto muistaa vieläkin, miten ryhmässä ollut juristi Timo Arjas tuli yhteen kokouksista.
– Hän tuli silloin huoneeseen ja sanoi, että nyt minulla on keksittynä se sana. Mikä se on, mikä se on, kaikki kysyivät. Saattohoito, hän sanoi. Kaikki sanoivat, että siinä se on.
Millä sanoilla eutanasiasta voisi puhua?
– Ehkä armollinen kuolema tai kuolinapu, rovasti Aalto vastaa.
Lue myös: Onko ETENEn eutanasia-kanta ristiriidassa kirkon kannan kanssa?
Ilmoita asiavirheestä