Vastaus otsikon kysymykseen on ruotsalaisen Dagen-lehden toimittajan mielestä vaikeampi kuin moni ajattelee.
Oslon traagisten tapahtumien jälkeen poliisi kuvaili epäiltyä Anders Behring Breivikiä sanoilla ”kristillinen fundamentalisti”. Sittemmin eri puolilla on keskusteltu vilkkaasti, onko mahdollista olla kristitty ja terroristi.
Suomessa esimeriksi Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kirjoitti taannoisessa Sana-lehden kolumnissaan, että Breivik, joukkomurhaaja, ei ollut kristitty, koska teollaan astui kristillisyyden ulkopuolella.
Dagenissa toimittaja Anders Gustafsson pohtii, onko Breivik ylipäätän fundamentalisti, ja päätyy johtopäätökseen että ei ole sana perinteisessä merkityksessä. Mutta entä onko Breivik kristitty? Gustafsson arvelee, että Breivik oli enemmän anti-islamilainen kuin kristitty.
Gustafsson viittaa bloggari-toimittaja Andrew Sullivanin arvioon, jonka mukaan on ilmeistä että kristityt syyllistyvät murhiin ja väkivaltaan, ”sillä kaikki olemme syntisiä”. ”Eihän kaikkia rikollisia, jotka kääntyvät kirkon puoleen tai uskovat Jeesukseen, pidetä ei-kristittyinä sillä hetkellä kun he tekevät rikoksen”.
Gustafsson muistuttaa, että niin kristityt, juutalaiset, muslimit ja muut uskontojen edustajat ovat kaikkina aikoina käyttäneet uskoa oikeuttaakseen tulkintansa poliittisissa ja kulttuurisissa kysymyksissä. Niin teki myös Anders Behring Breivik.
Lue Dagenin juttu
Lue myös Piispa Häkkinen: Joukkomurhaaja ei ole kristitty
Lue myös blogikirjoitus Mikä on kristillisen terrorismin määritelmä?
Ilmoita asiavirheestä