Radiojumalanpalveluksia on kiusannut elokuussa joukko teknisiä ongelmia – miksi?

Ylen radiojumalanpalveluksissa on elokuussa ollut teknisiä ongelmia. Radiojumalanpalvelusten lähetys on katkennut kesken jumalanpalvelusta useampaan kertaan tai lähetyksen äänenlaadussa on ollut ongelmia. Ongelmat ovat myös toistuneet liki jokaisena elokuun sunnuntaina.

Teknisiä ongelmia oli Porin vapaaseurakunnan jumalanpalveluksen lähetyksessä 5. elokuuta sekä luterilaisten jumalanpalvelusten lähetyksissä Puijon kirkossa 19. elokuuta ja Mäntsälän kirkossa 26. elokuuta.

– Mäntsälän kirkon jumalanpalveluksen lähetyksessä kuuluttaja Maaria Holma teki upean suorituksen, kun hän pystyi löytämään tallenteen samassa kirkossa tehdystä kanttorin urkuäänityksestä. Musiikki, jolla paikattiin teknisen häiriön aikaa, oli tilanteeseen sopivaa. Tietysti jumalanpalvelusta kuunteleville ihmisille tämä on ollut erittäin ikävää, kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saares kertoo Kotimaa24:lle.

Ylen tuotantojohtajan Janne Yli-Äyhön mukaan ongelmien syy on lähetyksen siirtotekniikassa.

– Tuotanto on paikan päällä sujunut hyvin, mutta ongelmat ovat olleet yhteyksissä kirkon ja Ylen kytkentäkeskuksen välillä. Tekniikka on meille tunnettua, ja se on ollut käytössä jo pitkään.

Saareksen mukaan ongelmia on ollut myös lähetysten tallenteiden kanssa. Tallenteisiin liittyviä käytänteitä pyritään edelleen Ylen kanssa kehittämään.

– Valitettavasti Puijon kirkon jumalanpalveluksesta ei ollut paikan päällä tehty tallennetta ja Mäntsälän kirkon tallenne saatiin Yle Areenaan vasta seuraavana päivänä jumalanpalveluksesta. Jos jatkossa tulee lähetyksiä, joissa on vastaavia teknisiä ongelmia, niin häiriötön tallenne saadaan Areenaan huomattavasti nopeammin.

Häiriöitä ollut toivottua enemmän

Radiojumalanpalvelusten tekniikka on elokuun alusta lähtien ulkoistettu useille yrityksille. Yle on kertonut, että sille on edullisempaa ostaa radiojumalanpalvelusten tekninen toteutus ulkopuolisilta palveluntuottajilta. Lisäksi Yle haluaa järjestää teknistä tuotantoaan uudelleen ja toteuttaa niin kutsutun Satosen työryhmän esitystä Ylestä riippumattomien palveluiden ostamisesta.

– Jo yli 90 vuoden ajan Yle on välittänyt radiojumalanpalveluksia. Nyt olemme tilanteessa, jossa ohjelmat on siirretty teknisen toteutuksen osalta ulkoisille toimijoille. Se on valtavan iso muutos. Vaikka siirtoa on valmisteltu huolellisesti ja hyvin, on tietysti todennäköistä, että teknisiä tai työprosessiin liittyviä häiriöitä tapahtuu. Niitä on tapahtunut silti enemmän kuin olisimme toivoneet.

Saares kertoo, että Ylellä on jo nyt panostettu paljon energiaa ongelman ratkaisemiseen ja ehkäisemiseen ylimääräisestä työvoimasta lähtien. Tämän lisäksi on sovittu pidemmistä testiajoista, joilla pyritään varmistamaan lähetyksen toimivuus.

– Minulla ei ole pienintäkään epäilystä siitä, ettei tekniikkaa ja työprosesseja saataisiin kuntoon. Koska mukana on ulkoistuksen jälkeen useita toimijoita, en pysty etukäteen antamaan takuuta siitä, että kaikki menee hyvin. Haluan kuitenkin uskoa, että lähetykset sujuvat jatkossa hyvin.

Yli-Äyhön mukaan kaikki tekniset komponentit on käytävä läpi. Testeissä kaikki on saatu toimimaan hyvin, mutta livetilanteissa on puolestaan esiintynyt ongelmia.

Saares näkee, ettei asia itsessään ole kovin dramaattinen. Teknisten pettämisten tiimoilta on kuitenkin liikkunut huhuja netissä.

– On oltu sitä mieltä, että asian taustalla on jotain muuta kuin oikeasti on. Asiaan on liittynyt myös väärinymmärryksiä. Ylen toimintaa on pidetty turhana sen takia, että nykyään kuka vain voi omalla kalustollaan tehdä jumalanpalveluksia verkkoon. Ei ymmärretä sitä, että on hieman eri asia tehdä laadukasta radiolähetystä, kuin välittää kännykällä tai muutamalla mikillä jumalanpalvelusta nettiin.

Hän muistuttaa, että teknisiä häiriöitä on sattunut ennenkin ja ne ovat valitettavia.

– Onneksi ne ovat olleet erittäin harvinaisia.

Radiojumalanpalvelukset ovat erittäin kuunneltuja. Vuonna 2017 kello 10.00 lähetyksellä oli keskimäärin 174 000 kuuntelijaa ja kello oli 11.00 lähetyksellä 119 000 kuuntelijaa. Luterilainen jumalanpalvelus on Yle Radio 1:n sunnuntain kuunnelluin ohjelma.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ylen radiojumalanpalvelusten ulkoistaminen näkyy eniten paikallisseurakunnissa

IL: Yle aikoo ulkoistaa radiojumalanpalvelusten tekniikan

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä