Virtuaalikirkko on säilyttänyt suosionsa Oulussa ja nyt palvelu laajenee myös Turkuun. Kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana Virtuaalikirkossa on käynyt 112 000 vierailijaa.
– Virtuaalikirkon tarkoituksena on palvella kaikkia, jotka eivät syystä tai toisesta kirkkoon pääse, kuten syrjäseudulla asuvia, vanhuksia, liikuntarajoitteisia ja heidän hoitajiaan sekä ulkosuomalaisia, sanoo idean kehittäjä Ilmari Mäenpää.
Oulun tuomikirkkoseurakunnassa kehitetty internetportaali, Virtuaalikirkko, laajenee nyt myös Turkuun, jossa sillä halutaan palvella erityisesti ikääntyvää väkeä.
– Turku ”harmaantuu” ja vanhemman väestön palveluihin täytyy kiinnittää huomiota. Suositus virtuaalikirkkohankkeeseen lähtemisestä tulikin diakoniatyön johtokunnalta, kertoo Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotuspäällikkö Paula Heino.
Turun seurakuntayhtymässä ensimmäiset virtuaalijumalanpalvelusten koelähetykset saadaan verkkoon aikaisintaan kuluvan kevään aikana.
– Toiveenamme olisi saada liikuteltava laitteisto. Virtuaalikirkkokuvaukset on tarkoitus aloittaa Turun tuomiokirkossa, mutta ajatus olisi saada lähetyksiä vähitellen useammasta kirkosta, Heino sanoo.
Messu markkinoi itseään verkossa
Oulun tuomiokirkon normaalimessua seuraa joka sunnuntai 300–800 henkilöä verkon kautta. Pelko virtuaalilähetysten negatiivisesta vaikutuksesta jumalanpalvelusten kävijämäärään on osoittautunut turhaksi.
– Oulussa on käynyt juuri päinvastoin – jumalanpalvelusten kävijämäärät ovat lisääntyneet virtuaalikirkon myötä. Se, että messua voi seurata muualtakin, markkinoi itse tapahtumaa, uskoo Ilmari Mäenpää.
Mäenpään mukaan tutustuminen kirkkoon netin välityksellä voi alentaa kynnystä tulla mukaan jumalanpalvelukseen reaalimaailmassa.
– Jos ihmiset pääsisivät seuraamaan, mitä kirkossa tapahtuu ikäänkuin ”kurkistusikkunan” kautta ja ilman leimautumisen pelkoa, se voisi houkutella tulemaan mukaan kirkon toimintaan.
Tutustu Oulun virtuaalikirkkoon
Ilmoita asiavirheestä