Juha Sipilä on joutunut julkisuudessa vastaamaan herätysliiketaustaansa koskeviin kysymyksiin. Myös Kotimaa24 kysyi Sipilältä muutaman aiheeseen liittyvän selventävän kysymyksen.
Mitä herätysliiketaustasi merkitsee sinulle?
– Hengellinen vakaumus ja kristilliset arvot ovat olleet minulle aina tärkeitä. Juureni ovat Rauhan Sana -liikkeessä, jonka jäsen olen. Vanhempani olivat liikkeessä ja siellä on paljon ystäviä. Käyn heidän tilaisuuksissaan silloin kun ehdin, ja olen juuristani ylpeä. Niissä ei ole mitään hävettävää.
Julkisuudessa on annettu ymmärtää, että olisit kiistänyt olevasi lestadiolainen. Mistä on kysymys?
– Kysymys oli vanhoillislestadiolaisuudesta. En ole Rauhanyhdistyksen jäsen. Keskustelusta tulee hankalan kuuloista, kun ihmiset eivät tunne näitä pieniä liikkeitä. Vanhoillislestadiolaisuus tunnetaan paremmin ja ajatellaan, että lestadiolaisuus tarkoittaa rauhanyhdistysläisyyttä. Lestadiolaisuus ei ole minulle vaikea asia, asiasta on tehty julkisuudessa kummallinen ja taustalla on se, ettei pieniä herätysliikkeitä tunneta.
Keskustan jäsenissä sanotaan olevan paljon vanhoillislestadiolaisia, pitääkö tämä paikkansa?
– Varmaan keskustan äänestäjissä on paljon SRK:n jäseniä. Minun johtamaani keskustaan he ovat erittäin tervetulleita. Tunnen monia SRK:laisia. Olen oppinut arvostamaan ja kunnioittamaan heitä. Olen sitä mieltä, että meidän ei pitäisi leimata yhteisöä muutamien ihmisten toiminnan takia. Minusta SRK:n kimppuun käyminen on saanut väärät mittasuhteet. Meillä pitää olla täällä ajattelun ja uskonnonvapaus. Pitää olla myös vapaus olla uskomatta.
Muuttuuko keskusta uuden puheenjohtajan myötä konservatiivisemmaksi puolueeksi?
– Tämä on juuri ajattelua, jota en ymmärrä. Lokeroimme toisiamme jonkun yksittäisen henkilökohtaisen asian perusteella. Isot asiat lähtevät keskustassa aatteesta. On turha puhua eroista. Näin isoon kansanliikkeeseen sopii eri tavoin ajattelevia ihmisiä, ja yksitäisiin kysymyksiin voi olla erilaisia kantoja. En osaa itseänikään lokeroida konservatiivi–liberaali -akselilla, niin kuin en osaa lokeroida itseäni myöskään lestadiolaiseen lokeroon. Yhteiskuntaa ja ihmisiä jakavista lokeroista pitää päästä eroon.
Rauhan Sanassa on kahta linjaa naispappeudesta, kumpaa edustat?
– Mielestäni teologiset kysymykset pitäisi erottaa poliittisesta päätöksenteosta. Semmoisia asioita ei päätetä eduskunnassa. Jos pitää vastata kysymykseen, hyväksyn naispappeuden. Kirkko on tehnyt siitä päätöksen ja olen kuunnellut hyviä naispappeja.
Lue Sipilä ei ainoa rauhansanalainen politiikassa
Lue myös Teemu Kakkurin aiheeseen liittyvä blogikirjoitus
Ilmoita asiavirheestä