Vammaisjärjestöt toivovat syrjivän aborttilain muutosta

Jyrki Kataisen (kok.) tuleva hallitus on sitoutunut ohjelmassaan YK:n vammaisyleissopimuksen ratifioimiseen. Eräs sopimuksen edellytyksistä on nykyisen aborttilain vammaisia syrjivän säädöksen poistaminen.

Suomen lainsäädäntö sallii abortin tekemisen 24. raskausviikolle saakka, mikäli sikiö on vammainen. Vammattoman sikiön tapauksessa abortti on ilman erityisperusteita mahdollinen vain 12. raskausviikolle ja erityisperusteinkin vain 20. viikolle saakka.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, tuleva sisäministeri Päivi Räsänen esitti näiltä osin lainmuutosta jo viime kesänä.

Lainsäädännön muutosta ovat lobanneet myös vammaisjärjestöt. Vammaisfoorumin pääsihteerin Pirkko Mahlamäen mukaan järjestöt ovat syrjivää säädöstä lukuunottamatta nykymuotoisen aborttilain kannalla.

– Meidän kantaamme ei voi mitenkään tulkita sillä tavoin, että haluamme muutoin aborttilakiin muutoksen, Mahlamäki sanoo Kotimaa24:lle.

Kristillisdemokraatit saivat hallitusohjelmaan myös laajemman aborttia koskevan kirjauksen, jossa hallitus sitoutuu selvittämään onko raskaudenkeskeytyksen myöhäisintä viikkorajaa tarvetta muuttaa ja voisiko terveydenhuollon henkilökunta eettisistä syistä kieltäytyä tekemästä toimenpidettä.

Hallituskumppaneista Vihreät vastusti kirjausta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEduskunta valitsi Kataisen pääministeriksi
Seuraava artikkeliAsiantuntija: Euroopan kohdeltava pakolaisia inhimillisemmin

Ei näytettäviä viestejä