Kristinuskon merkitys hiipuu nuorten keskuudessa USA:ssa

Kalifornialaisen Barna Group-tutkimusyhtiö tekemän selvityksen perusteella kristinuskon merkitys näyttäisi hiipuvan nuorten keskuudessa USA:ssa. Tuoreen tutkimuksen mukaan liki puolet amerikkalaisista 18-28 –vuotiaista on vailla vahvaa sidosta kristinuskoon. Aiempien Yhdysvalloissa tehtyjen mielipidekyselyjen vakiintunut keskiarvo uskonnollisuutta tiedusteltaessa on ollut, että seitsemän kymmenestä pitää itseään kristittyinä. Syvästi hengelliseksi tai henkiseksi itsensä on kokenut yli 60% vastaajista.

Tutkimuksessa sovellettiin 15 eri kriteeriä uskonnollisuuden mittaamiseen. Vastaajan tuli arvioida muun muassa uskooko hän Jumalaan, onko hän rukoillut kuluneen vuoden aikana, lahjoittanut rahaa seurakunnalle, lukenut Raamattua ja pitääkö Raamattua tarkasti totena. Tuloksissa henkilö, joka vastaa kieltävästi yli 60% annetuista vaihtoehdoista määriteltiin sekulaariksi (post-christian). Ne, joiden vastaukset olivat 80% osalta kielteisiä määriteltiin vahvasti sekulaarien arvojen edustajiksi (highly post-christian). 

Tutkimustulokset jaettiin neljään ikäryhmään. Niistä näkyy tasainen uskonnollisuuden hiipuminen nuorempiin ikäryhmiin mentäessä. Ryhmässä yli 67-vuotiaat 23% vastaajista osuu joukkoon sekulaari ja 5% vahvasti sekulaari. Ikäryhmässä 48-66-vuotiaat vastaavat prosentit ovat 27% ja 8% ja ryhmässä 29-47-vuotiaat 29% ja 11%. Ryhmään 18-28-vuotiaat tultaessa sekulaarien arvojen takana on yhteensä 48% vastaajista,  prosenttilukujen jakautuessa sekulaarien ja vahvasti sekulaarien välillä 32% ja 16%.

Jotkut uskonnollisuutta mittaavat tunnusluvut ovat kyselyssä vastaavasti hyvin korkeat. Esimerkiksi 82% amerikkalaisista kertoo rukoilleensa kyselyä edeltäneen viikon sisällä. Raamattua viikon mittaan lukeneiden määrä oli 43%. Kirkoille oli lahjoittanut kuluneen vuoden aikana rahaa 68% vastaajista.

Kyselyn mukaan 33% amerikkalaisista ei ole käynyt kuluneen vuoden aikana kirkossa. Koko väestön keskuudessa itsensä ateistiksi mieltää 8% kaikista vastaajista.

Kyselyyn voi tutustua tarkemmin Barna Groupin verkkosivuilla.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliDiakin kirjastosta löytyy kattava aineistokokoelma
Seuraava artikkeliTwiittaa evankeliumia

Ei näytettäviä viestejä