MOD-koulutus tarjoaa työvälineitä erilaisuuden kohtaamisen haasteisiin ja ratkaisuihin. Kurssi kuuluu muun muassa kirkon henkilöstökoulutukseen.
MOD- eli moninaisuus, oivallus ja dialogi -koulutus pureutuu erityisesti monikulttuurisessa ympäristössä ja toiminnassa esiin nouseviin kysymyksiin. Peruskurssin tarkoituksena on herättää osallistujien tietoisuus omasta maailmankuvastaan.
– Koulutus on havahduttavaa. Ryhmäprosessissa voi herätä asioihin, joista ei aiemmin ollut tietoinen itsessään tai ympäristössä. On voinut kuvitella olevansa suvaitsevainen ja huomaakin itsessään ennakkoluuloja ja jopa rasistisia piirteitä, Marja-Liisa Laihia Kirkkohallituksesta.
MOD-koulutus sai alkunsa Ruotsissa jo 1980-luvulla Kirkkojen maailmanneuvoston apartheidin vastaisen kampanjan myötä. Kun maassa syntyi etnisiä konflikteja, kristilliset toimijat huolestuivat väestönosien välisistä suhteista. Syrjinnän vastaisten vuorovaikutusohjelmien kehittelytyössä muotoutui MOD.
Koulutuksen aineisto käännettiin ja muokattiin vuonna 2003 suomalaiseen yhteiskuntaan paremmin soveltuvaksi kansainvälisyyskasvatuksen alalla toimivien ohjaajien yhteistyönä. Myös Suomessa rasismin ja muukalaisvihan vastainen toiminta ovat tärkeitä painopisteitä.
– Tämä on osa Pohjoismaista koulutusohjelmaa. Konsepti on ainutlaatuinen yhdistelmä erilaisia pedagogiikkoja ja ryhmätyömenetelmiä, MOD-koulutusta Suomessa koordinoiva Laihia kertoo.
Kurssilaiset ovat Laihian mukaan todenneet, että MOD-koulutuksen kaltainen pysähtyminen peruskysymysten äärelle on muutoin mahdollista todella harvoin.
– Kurssilla pääsee pohtimaan, kuinka itse ajattelen, mitkä ovat ajatukseni ihmisarvosta, keitä pidän toisina ja miten suhtaudun heihin. Tavoitteena on se, että jotain liikahtaa tai jää omassa ajattelussa kaivelemaan ja askarruttamaan.
MOD-kurssilla ei varsinaisesti ”opeteta”, vaan materiaalin tuottaa ryhmä yhdessä – omasta elämänkokemuksestaan.
– Tällaiset koulutukset ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että syntyvät aina sen hetkisestä ryhmästä
MOD-koulutusta tarjoavat ovat moninainen joukko erilaisia järjestöjä ja oppilaitoksia. Vielä tänä vuonna kursseille kutsuvat ainakin Pakolaisapu, Suomen Punainen Risti ja Tampereen seurakuntayhtymä.
– Kuka tahansa saa kysellä paikkoja minkä tahansa järjestäjän kursseilta, sillä mitä kirjavampi ja moninaisempi osanottajajoukko on, sen rikkaampi on kurssin materiaali ja parempi sen oppimisympäristö, Laihia toteaa.
Ilmoita asiavirheestä