1. sunnuntai loppiaisesta, Joh. 1:29-34., Hannu Järventaus

Hannu Järventaus
Sastamalan seurakunta

Jeesuksen tuleminen Johanneksen kastettavaksi kertoo, että kaste on tapahtuma, jossa ihminen tehdään Jeesuksen kaltaiseksi, hänet otetaan Taivaan isän omaksi ja Jeesuksen opetuslapseksi.

Raamattu tässä kastepöydällä kertoo kuinka Jeesus antoi sanatarkan kastekäskyn. Se on teidän rippikoululaisilla ulkoläksynä.

Vesi kastemaljassa kertoo että kasteen sakramenttiin ei sisälly ainoastaan tarkat Raamatussa annetut asetussanat, vaan näkyvä aine, vesi. Kastevesi ei ole tavallista vettä, vaan se on uutta luova aine, joka on yhdistetty Jumalan sanaan. Siksi Kasteessa tapahtuu kastettavan uudestisyntyminen Jumalan lapseksi.

Vauvalle laitettu kastemekko on sama kuin rippikoululaisten ja papin alba. Alba on kristityn vaate. Valkoinen vaate kertoo, että pyhässä kasteessa ihmiselle on annettu kaikki synnit anteeksi. Hän on puhdas, iloinen ja valkoinen kuin kedon kukka tai aurinko.

Kastettavan vierellä on aina vähintään kaksi kummia. Kummit rukoilevat lapsen puolesta. Kun teidät on konfirmoitu, pääsette kummeiksi.

Kädessäni on palava kastekynttilä. Palava liekki kertoo, että Kolmiyhteisen Jumalan kolmas persoona, Pyhä Henki vaikuttaa kastettaessa ja Raamatun sanassa. Pyhä Henki uudestisynnyttää kastettavan ihmisen. Kastetusta tulee Kristitty.

Teidät on lapsena kastettu. Rippikoulu on sitä, että kastettuja opetetaan Raamatun kertomusten avulla kaikesta siitä, mitä Jeesuksesta on ennustettu, kaikesta siitä, mitä Jeesus on puhunut ja kaikista niistä suurista teosta, joita Jeesus on tehnyt meidän edestämme.

Kun muistamme omaa kastettamme, muistamme olevamme Kristittyjä ja Jeesuksen opetuslapsia. Kun tämän muistamme, tahdomme toimia kristityn ja opetuslapsen tavoin. Sanomme itsellemme minä olen ihan hyvä. Silloin kun pidämme itseämme hyvinä, teemme automaattisesti hyvää. Kaste tarkoittaa myös sitä, että pidämme toinen toisiamme ilman mitään ehtoja hyvinä ihmisinä. Vaikka kaikki tekomme eivät olisikaan hyviä. Mutta ihminen on eri asia kuin hänen tekonsa. Kun pidämme itseämme hyvinä, tahdomme välttää pahaa, tehdä hyvää, palvella toisia ja auttaa hädänalaisia. Tahdomme lukea Raamattua, rukoilla ja käydä kirkossa.

Kaste on meille kaikille annettu Jumalan lahja. Me emme ole voineet siihen vaikuttaa, emme tätä lahjaa ansaita. Tämä lahja on riippumaton taustastamme tai pahoista teoistamme. Voimme ainoastaan muistaa omaa kastettamme, iloita ja kiittää siitä, pitää itseämme kristittyinä ja olla aina uljaita ja iloisia.

Kasteen lahjan tarkoituksena on muuttaa meitä ihmisiä hyviksi, iloisiksi, toisia palveleviksi ja yhteiskunnassa hyviä asioita edistäväksi.

Joskus ihminen on kokenut paljon pahaa, eikä hän pysty olemaan iloinen ja hyvä. Silloin hän tarvitsee hyviä tunnekokemuksia. Lapselle tulee antaa hyviä tunnekokemuksia sitä enemmän, mitä vähemmän hän niitä ansaitsee. Hyvät tunnekokemukset, hyvät ihmiset muuttavat aina toistakin iloiseksi.

Kastejuhla on kaikkein iloisin juhla. Siellä nauretaankin kahvilla aina sydämen pohjasta kippurassa. Rippikoululeiri on samanlainen riemullinen tapahtuma kuin kastejuhla. Oman kasteen muistaminen ja rippikoululeiri on hyvä tunnekokemus, joka muuttaa itse kutakin iloiseksi ja auttavaiseksi.

Te rippikoululaiset voitte suorittaa hätäkasteen ja teille opetetaan miten hätäkaste suoritetaan. Muuten aina vain pappi suorittaa kasteen.

Kasteen lahja ei uudista ainoastaan yksityistä ihmistä, vaan koko kirkkoa. Pappi siis suorittaa kasteen. Papinvirkaa ei ole sanatarkasti asetettu Raamatussa, kuten kaste ja ehtoollinen. Kirkko on siis 2000 vuoden aikana monta kertaa uudistanut papin virkaa, aina uudelle ajalle tarkoituksenmukaisemmaksi. Nyt nainenkin voi olla pappi. Naispuolinen pappi osaa luontaisesti pitää lasta kastejuhlassa paremmin kuin miespuolinen pappi. Naispuolinen pappi osaa puhua kastettavalle vauvalle ymmärrettävämmin kuin miespuolinen. Seurakunta kiittää Taivaan Isää siitä, että nykyään Suomen kirkossa naispuolinenkin henkilö voi olla papin virassa.

Kaikkein eniten me ja koko kirkko kiittää siitä, että meille kaikille on annettu Kasteen lahja joka antaa meille uuden mielen jokaiselle päivälle ja jonka kautta olemme liitetyt Jeesuksen ylösnousemukseen ja pääsemme kaikki kerran taivaan kotiin.