Marian ilmestyspäivä, Luuk. 1: 46-55, Hannu Järventaus

Hannu Järventaus
Sastamalan seurakunta

Jumala muisti liittonsa

Jumalan Henki oli koskettanut neitsyt Mariaa ja Kristus-lapsi sykki hänen kohdussansa. Enkeli oli ilmoittanut tämän ihmeen ja Maria oli uskonut enkelin ilmoituksen. Siksi enkeli julisti Marian autuaaksi. Maria puhkesi ylistysvirteen. Kaksi tuhatta vuotta aikaisemmin Jumala oli tehnyt liiton Aabrahamin kanssa. Nyt aika oli täyttynyt. Jumala oli muistanut liittonsa. Yhdeksän kuukauden kuluttua Kristus-lapsi tulisi syntymään. Jumalan tuleminen ihmiseksi tulee vaikuttamaan niin, että vuosisatojen saatossa Marian ylistysvirsi alkaa käydä toteen. Alhaiset tullaan korottamaan ja nälkäiset ruokkimaan. Osallisuus Jumalan Pojan ihmiseksi tulosta tulee vaikuttamaan niin, että ylhäiset ja alhaiset tulevat palvelemaan toisansa rakkauden ilmapiirissä. Kuninkaat tulevat palvelemaan alamaisiaan ja alamaiset kuninkaitaan iloisin mielin.

Jumala luo meihin uuden mielen

Kristus-lapsi sykki elämää Marian kohdussa. Maria oli osallinen Kristuksesta. Sanan ja Sakramenttien osallisuudessa seurakunnan jäsenet ovat Marian tavoin osallisia Kristuksesta. Ehtoollinen on Kristuksen ruumis ja veri. Kristus sykkii elävänä ehtoollisvieraan kehossa, kuten Neitsyt Marian kohdussa. Ehtoollisvieras puhkeaa kiittämään. Tavallinen seurakuntalainen on Marian tavoin Pyhän Hengen koskettama ja osallinen Kristuksesta, Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Tulemalla meihin asumaan, Jumala luo meihin uuden mielen ja uuden asenteen elämään. Alamme arvostaa itseämme ja toisiamme kristittyinä. Kukaan ei tunne olevansa alistetussa asemassa toiseen nähden. Kukaan ei alista toista. Kaikki vaan suorittavat tehtäviänsä iloisin mielin. Kristuksesta osallinen hyväksyy toisen ehdoitta. Kirjailija Antti Tuuri on sanonut että, toisia kohtaan ankaran suomalaisen tekee armolliseksi vain se, että hänen sisällään on pieni pala Kristusta. Se jonka sisällä on pieni pala Kristusta hyväksyy toisella tavalla ajattelevan ja toisen kansan vierellensä ehdoitta.

Henki rohkaisee toimintaan

Marian kiitosvirsi kertoo kuinka kaikki ihmiset ja ihmisryhmät ovat korotetut ystäviksi toisten rinnalle. Jumala on syössyt alas valtaistuimiltaan kaikki asenteet, joissa itseä pidetään toisia ylempänä. Jumala on nostanut toisten rinnalle ne, joita pidettiin syntyperänsä tai saavutustensa tähden alempana. Maria iloitsee kiitosvirressään etukäteen myös siitä, että luterilainen kirkko tuli avaamaan papinviran myös naisille. Maria iloitsee 2000 vuotta etukäteen siitä että luterilaisessa kirkossa nainen ja mies palvelevat toisiansa yhdessä kirkon alttarilla ja avioliitossa kummankaan tuntematta olevansa alistetussa asemassa. Pappi ei ole korkeammassa hengellisessä asemassa seurakuntalaisiin verrattuna. Seurakuntalaiset ja pappi ovat molemmat tavallisia ihmisiä ja kuitenkin samalla kertaa Kristuksesta osallisia, kuten neitsyt Mariakin ja kaikki Kristuksesta osalliset kaikkina sukupolvina julistetaan autuaiksi.

Osallisuus Kristuksesta on sitä että Kristus sykkii Sanansa kautta elävänä ja uutta luovana ihmisen sisällä. Kristillisyys ei ole enää kivettyneitä uskonoppeja, vaan uuden kasvun ja hedelmän puhkeamista. Santeri Alkio sanoo, että kun Henki koskettaa, niin ihmiset rohkaistuvat uuteen innostavaan toimintaan. Paavo Ruotsalainen oli lain alla ahdistunut ja työkyvytön maatalon tehtävissä, mutta kun hän löysi Jumalan armon, niin Raamattu oli hänelle kuin uutta painosta, ja hänestä tuli loputtoman ahkera työmies metsissä ja vainioilla. Risto Nivari sanoo: ”Joka sanoo, että minusta ei ole mihinkään, hän herjaa Luojaansa ja kieltäytyy kehittymästä.” Jokapäiväiset askareet ovat kaikilla omanalaisiansa. Ne ovat kutsumusta. Kuten Maria sai tehtävän, niin myös meidän jokapäiväiset tehtävämme ovat iloista toisten palvelemista. Kaikilla on eri taipumuksia ja jokainen voi rakentua toisen hyvistä ominaisuuksista joita häneltä itseltänsä puuttuu

Jokainen uusi päivä on armoa

Jokaisen elämäntehtävänä on opetella asettumaan toisen asemaan. Minkälaista on maahanmuuttajan tai pakolaisen elämä? Entä koulukiusatun? Erään itsemurhan tehneen koulukiusatun tytön päiväkirja löytyi. Siitä kirjoitettiin kirja. Järkyttävä tapahtumasarja auttaa toisia kokemaan miltä koulukiusatusta tuntuu. Jokainen ajattelee luonnostansa asioita vain oman itsensä kannalta. Toisen asemaan asettuminen on vaikea läksy. Sitä tarvitsee opetella koko elämän ajan. Se on kuitenkin mielenkiintoista, ja antaa elämälle merkityksen. Nälkäiset ja alistetut -teemallaan Marian kiitosvirsi kehottaa ajattelemaan asioita toisten kannalta.

Välillä tuskastumme, kun emme selviä eteen tulevista tilanteista ja vaatimuksista. Kuinka vaikeaa onkaan syytöksistä huolimatta olla iloinen Jumalan lapsi. Kaikki on armoa. Siksi ei tarvitse ponnistella eikä tuskailla. Yksin armosta olemme pelastuksesta osallisia. Jatkuva sanankuuloon saapuminen vahvistaa tätä luottamusta. Vapautunein mielin sitten vain yritetään eteen tulevassa tilanteessa tehdä parhaamme. Jokainen uusi päivä armoa.