1. sunnuntai pääsiäisestä, Joh 20:19-31, Pentti Kortesluoma

Pentti Kortesluoma
Oulujoki

Tämän päivän otsikkona evankeliumikirjassamme on ’Ylösnousseen todistajia’. Monien muiden kirkkovuoden pyhien tapaan tälläkin sunnuntailla on vanha, latinankielinen nimensä. Ensimmäinen pääsiäisen jälkeinen sunnuntai on läntisen kristikunnan perinteessä nimeltään quasi modo geniti eli suomeksi niin kuin vastasyntyneet. Tämä nimi on lainaus ensimmäisestä Pietarin kirjeestä. Se viittaa vanhaan perinteeseen, jolloin kristinuskoon kääntyneet ja opetusta saaneet kastettiin pääsiäisenä. Viikon vanhoina kristittyinä he olivat vastasyntyneitä.

Tälle päivälle on toinenkin latinankielinen nimi. Siinäkin kasteen ja tämän päivän yhteys ilmenee. Tämä nimi on dominica in albis eli valkoisten vaatteiden sunnuntai, alkuaan pitempi muoto dominica in albis depositis, pois riisuttujen valkoisten vaatteiden sunnuntai. Kannettuaan koko ”valkoisen viikon” kasteessa saamaansa valkoista vaatetta kastetut pukeutuivat nyt jälleen tavalliseen arkiasuun. Heidän tehtävänsä oli tästä lähtien todistaa jokapäiväisessä elämässään ylösnousseesta Vapahtajasta ja hänessä täyttyneestä Jumalan lupauksesta. Tämä lupaus pysyy lujana silloinkin, kun ihminen heikkoudessaan epäilee sitä.

Äsken kuulemassamme evankeliumin katkelmassa oli hyvin monia yksityiskohtia. Yksi keskeisesti esiin nouseva aihe on opetuslapsi Tuomaan epäusko. Hän ei ollut paikalla, kun Jeesus ilmestyi opetuslapsijoukolle ensimmäisen kerran. Hän vaati saada itse nähdä voidakseen uskoa.

Tuomas on meille varsin lohdullinen Raamatun henkilö. Hänen on aika helppo samaistua. Emmehän mekään ole voineet nähdä Jeesusta. Meidänkin voi olla todella vaikea uskoa. Mutta vaikka Jeesus moitti Tuomasta, hän ei kuitenkaan ajanut häntä pois. Tuomas sai jäädä Jeesuksen seuraajien joukkoon epäilyksistään huolimatta.
Kaikissa neljässä evankeliumissa kerrotaan siitä tehtävästä, minkä ylösnoussut Jeesus antoi seuraajilleen. Johannes ilmaisee asian päivän evankeliumin alkupuolella näin: ”Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.” Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: ”Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.”
Matteuksen evankeliumin lopussa on kastekäskynä ja lähetyskäskynä tunnettu katkelma, jonka kuulemme jokaisen kasteen yhteydessä. Siinä Jeesus sanoo näin: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

Markuksen evankeliumin mukaan Jeesus sanoi: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.” Ja Luukkaan mukaan tehtäväksianto kuuluu näin: ”Näin on kirjoitettu. Kristuksen tuli kärsiä kuolema ja kolmantena päivänä nousta kuolleista, ja kaikille kansoille, Jerusalemista alkaen, on hänen nimessään saarnattava parannusta ja syntien anteeksiantamista. Te olette tämän todistajat.”

Kaikki evankeliumit siis kertovat Jeesuksen seuraajilleen antamasta tehtävästä. Mielenkiintoista on katsoa, miten evankeliumit kuvaavat näitä tehtävän saaneita.

Matteuksen evankeliumi kuvaa tilannetta näin: ”Kun he näkivät hänet, he kumarsivat häntä, joskin muutamat epäilivät.” Koolla oli siis myös epäilijöitä, mutta heillekin Jeesus antoi tehtävänsä. Markuksen evankeliumin mukaan Jeesus ”moitti heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet kuolleista nousseena.” Seuraajat olivat siis epäuskoisia ja kovasydämisiä, mutta heille Jeesus antoi tehtävänsä.

Luukkaan evankeliumin mukaan Jeesus ” avasi heidän mielensä ymmärtämään kirjoitukset”. He olivat siis ymmärtämättömiä.

Tämän päivän evankeliumissa Johannes kuvaa tilanteen näin: ” Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät juutalaisia.” Koolla oli siis joukko pelkureita.
Ylösnousseen Jeesuksen todistajiksi lähetettiin siis ensimmäisinä joukko, joka oli epäilijöitä, epäuskoisia, kovasydämisiä, ymmärtämättömiä ja pelkureita. Jeesus ei lähettänyt heitä sen takia millaisia he olivat, vaan siitä huolimatta. Hän ei lähettänyt heitä toimimaan omassa voimassaan, omiin taitoihinsa luottaen. Hän antoi heille Pyhän Hengen voimaksi, auttajaksi ja neuvojaksi. Hänhän sanoi heille: ”Ottakaa Pyhä Henki”.

Jokainen meistä, joka on kerran kastettu, on saanut tuon saman tehtävän. Jeesus on jo kasteessa kutsunut omakseen ja samalla antanut tehtävän viedä sanomaa pelastuksesta niiden pariin, jotka ovat vielä siitä osattomia. Hän ohjaa ja auttaa meitä Pyhän Henkensä voimalla. Saamme muistaa, että evankeliumin ilosanomaa eteenpäin viedessämme emme ole omalla asiallamme. Kyse on Jumalan lähetyksestä. Jumala lähetti Poikansa maailmaan pelastamaan maailman. Poika, Jeesus lähetti omansa viemään pelastuksen sanomaa kaikkialle.

Me emme ole nähneet Jeesusta, mutta meillä on silminnäkijöiden todistus hänestä. Tämän päivän evankeliumikatkelma päättyi sanoihin, jotka ovat avain koko Raamatun ymmärtämiselle. Johannes kirjoitti: ”Monia muitakin tunnustekoja Jeesus teki opetuslastensa nähden, mutta niistä ei ole kerrottu tässä kirjassa. Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.”

”Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.”

Tänään, kun olemme koolla messussa, jossa on seurakunnan työntekijän tehtävään siunaaminen, saamme muistaa meillä kaikilla olevan viime kädessä sama tehtävä. Kristittyinä meidät on kutsuttu evankeliumin palvelijoiksi. Tehtävät ovat erilaisia, mutta päämäärä on sama. Toiset meistä saavat palkkaa tähän tehtävään osallistumisesta. Toiset toimivat vapaaehtoisina. Toisten tehtävänä on palvella julistajina, toisten kuuntelijoina, toisten taakkojen kantajina, toisten käytännön palvelutyössä. Mutta kaikkien päämäärä on sama: todistaa koko elämällään ylösnousseesta Vapahtajasta, elävästä Jumalasta, Jeesuksesta Kristuksesta. Tämän tehtävän hoitamiseen saamme pyytää Jumalan johdatusta ja siunausta.