Marian ilmestyspäivä, Luukas: 1: 26-38, Vesa Tuominen

Vesa Tuominen
Avinurmi/ Paimio

Avinurmen seurakuntalaiset ja Joutsenon ja Paimion seurakunnan väki! Saamme jälleen olla yhteisessä messussa kokemassa Jumalan suurta armoa ja ihmeellisyyttä! Kristuksen kirkon jäseninä saamme iloita yhteisestä uskostamme ja yhteydestämme! Marian päivän teksti kuvaa ihmeellistä tapahtumaa, Jumalan Pojan syntymän odotusta.

Syntymä ja kuolema ovat kaksi rajatilaa. Ne koskettavat ihmistä syvästi. Hyvästellessämme rakkaamme viimeisen kerran tunnemme surua ja kaipausta. Olemme hämmentyneitä. Kysymys, mihin hän meni, kohoaa huulillemme.

Syntymässä voisimme kysyä: Mistä hän tuli? Uuden elämän syntyminen on suuri ihme ja siihen liittyy usein dramatiikkaa. Onko lapsi terve? Hengittääkö hän? Ovatko kaikki sormet ja varpaat olemassa?

On sanottu, että syntymä on ihmiselle järkytys. Siirtyminen äidin lämpimästä kohdusta kylmään maailmaan on karu kokemus. Uusi elämä alkaa ja me ympärillä olijat kysymme, mitähän tästä lapsesta tulee.

Kuoleman lähestyessä pohdimme elettyä elämäämme ja etsimme sille tarkoitusta. Sisäänpäin kääntynyt tarkastelu voi alkaa jo varhaisessa keski-iässä mutta se alkaa kaikilla kuoleman rajapyykin lähestyessä. Minkä varassa elän sen varassa kuolen, voisi sanoa. Evankeliumitekstimme antaa lupauksen toivosta ja elämän perustasta, joka kestää tässä ajassa kuin tuonpuoleisessakin.

Evankeliumimme kertomus alkaa vaatimattomasti eräästä tytöstä merkityksettömässä pikkukaupungissa, joka myöhemmin tuli kuuluisaksi sanonnasta:” Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää”. Tytön nimi on Maria. Enkelin ilmestyminen hänelle on yhtä hämmästyttävää kuin kenelle tahansa. Enkeli sanoo:” Älä pelkää! Jumala on valinnut sinut suureen tehtävään. Sinä synnytät pojan. Sinun poikasi on Jumalan poika”. Siinäpä mietittävää kylliksi äidille, joka muutoinkin on raskaudesta hiukan sekaisin.

Kertomus on nykyihmiselle sadunomainen. Lääketieteellinen mahdottomuus muuttuu mahdolliseksi kun koskematon neitsyt tulee raskaaksi. En halua kiistellä lääketieteen edustajien kanssa ihmeestä. Totean vain, että Jumalalle kaikki on mahdollista. Jos Hän halusi tapahtuvan näin, on meidän Marian tavoin uskottava se. ”Tapahtukoon minulle, kuten sanot”, kuvaa Marian suurta uskoa.

Marian päivä on kuin joulu paaston keskellä. Liturginen väri on valkoinen ja se kuvaa suurta puhtautta Jumalan edessä. Jeesus syntyi maailmaan puhdistamaan maailman synnistä ja liasta. Hän tuli valoksi pimeän maailman keskelle. Hän voitti ristinkuolemallaan kuoleman vallat ja lunasti ylösnousemuksellaan meille iankaikkisen elämän.

Usko pelastuksen sanomaan ja ota vastaan Marian tavoin Jumalan tahto: Tapahtukoon sinulle niin kuin Jumala tahtoo! Herra on ihmeellisen hyvä. Pienet ja syrjityt Hän nostaa rinnalleen. Hän sanoo: He kuuluvat tärkeimpien joukkoon. Sinä ja minä kuulumme tärkeimpien joukkoon ja olemme Jumalan silmissä kalliita! Pelastus kuuluu meille, se kuuluu kaikille, jotka uskovat syntiensä anteeksiantamukseen Jeesuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen tähden!