1. sunnuntai loppiaisesta, Jesaja 42:1-7, Miikka Ruokanen

Miikka Ruokanen
Tuomasmessu, Mikael Agricolan kirkko, Helsinki

”Tässä olen, lähetä minut!”

Sisaret ja veljet Kristuksessa Jeesuksessa.
– Taas on uusi armon vuosi alkanut. ”Eben eser, tähän asti on Herra meitä auttanut.”
-”Herran armoa on se, että vielä elämme, hänen armonsa ei lopu koskaan.”

– Miten Sinä haluat käyttää vuotesi? Miten elää jäljellä olevan aikasi?
– Voit elää säästöliekillä, kipuillen ja juuri ja juuri hengissä pysyen. Ei siinä mitään, niinkin pääsee perille.
– Tai voit elää elämän iloisia makuja maistellen, kenties hyvän olosi maksimoiden. Ei siinä mitään, niinkin voi elää ja päästä perille.
– Tai sitten voit saada Luojaltasi sydämeesi kaipauksen etsiä jotain suurempaa, elää jollekin itseäsi paljon suuremmalle kutsumukselle, Jumalan antamalle tehtävälle.

Minua puhutteli ateistiksi tunnustautuvan kosmologian professori Kari Enqvistin YLE-kolumni loppusyksyllä. Hän sanoi mm. näin:
– Nykyistä aikaa kuvaa riitely, valehtelu ja petos. Tällöin ajatellaan vain pieniä ajatuksia eikä osata puhua kuin taloudesta. Vaiva ja huoli vallitsevat. Meiltä puuttuvat suuret unelmat. Tämä on näköalattomuuden aika. Ilma on sakea uhkista… Katsokaa Eurooppaa. Jokainen maa on linnoittautumassa siilipuolustukseen. …Kääpiöiden politiikkaan heittämät pitkät varjot paljastavat sivilisaation auringon olevan laskemassa. Mutta kun aurinko laskee Euroopan laidalla, se samalla tekee nousuaan Kiinan muurilla. Ja minusta vaikuttaa, että kiinalaisilla on unelma.”
– Näin siis prof. Kari Enqvist 20.11.2018

Minä ja puolisoni Li Jun tuomme teille tuoreet terveiset Kiinasta. Olemme muuttaneet pysyvästi Kiinaan, teemme siellä työtä puolet ajastamme. Toimin siellä Kiinan kirkon teologisessa keskuksessa Nanjingin teologisessa seminaarissa professorina.

Seminaarin 500 mahtavaa opiskelijaa ovat valmistautumassa tämän maailman suurimman kansallisen protestanttisen kirkon työntekijöiksi. Samalla se on maailman nopeimmin kasvava kirkko. Kiinassa on nyt liki 80 miljoonaa protestanttista kristittyä, joka vuosi kastetaan liki kaksi miljoonaa uutta aikuista jäsentä. Joka päivä jossain avataan uusi kirkko.

Kiinan media on täynnä informaatiota ns. Uudesta Silkkitiestä – Yi Dai – Yi Lu: Kiina on toiminut vuosikymmenet maailman tehtaana, nyt voitot sijoitetaan Aasian, Afrikan, Etelä-Amerikan ja Euroopan maiden talouteen ja infrastruktuureihin. Kiinan johtajat vierailevat tiheään maailman eri maissa markkinoimassa Silkkitietä, heidät otetaan vastaan innostuneesti. Kiina on nousemassa talouden, politiikan ja kulttuurin suurvallaksi Yhdysvaltojen rinnalle – kenties pian jo ohikin.

On hyvin mahdollista, että myös Kiinan kristityt lähtevät liikkeelle kohti länttä ja etelää pitkin Uutta Silkkitietä. He vievät evankeliumin sinne, minne meillä länsimaisilla kristityillä ei ole asiaa: muslimeille, hinduille, buddhalaisille ja lopulta jopa juutalaisille.

Nanjingin teologisen seminaarin oppilaista puolella on jo takanaan yliopistotutkinto ennen seminaarin tuloa: on lääkäreitä, sairaanhoitajia, juristeja, opettajia, luonnontieteilijöitä, yhteiskuntatieteilijöitä, taloustieteilijöitä, kulttuuria ja historiaa opiskelleita jne. He ovat saaneet Herralta erityisen KUTSUMUKSEN evankeliumin julistamiseen maassa, jossa tuhat miljoonaa eli miljardi ihmistä on ilman minkäänlaista uskoa. Raha on tämän päivän suurin jumala Kiinassa. Mutta yhä useammat joutuvat tunnustamaan: se ei riitä, oli rahaa vaikka kuinka paljon, todellinen tyytyväisyys elämään ei perustu siihen. Tarvitaan ihanteita, uskoa ihmistä suurempaan, vilpitöntä lähimmäisen rakastamista, vähäosaisten palvelemista…

Yksi oppilaitteni eniten rakastamia Raamatun kohtia on Jesaja 6:8. Tämä kohta lausutaan yhteen ääneen monissa eri juhlatilanteissa, erityisesti valmistujaisjuhlissa:
– Minä kuulin Herran äänen sanovan: -Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi?
Niin minä vastasin: -Tässä olen, lähetä minut! Tässä olen, lähetä minut!

Tuntiessaan sydämessään Jumalan kutsun nämä nuoret aikuiset ovat valmiit vaihtamaan hyvin palkatun ammatin pienipalkkaiseen saarnaajan tehtävään. He menevät seurakuntiin, joissa on paljon ankeutta ja monenlaisia inhimillisiä ongelmia. Jumalan kutsu on heille tärkeämpi kuin oma mukavuus, urakehitys tai taloudellinen turva.

Tänään kuulemamme profeetta Jesajan kirjan jälkimmäinen osa, luvut 40-66, ovat täynnä lähetysteologiaa. Jesaja käyttää 7 kertaa ilmaisua ”kaukaiset rannat”, jotka ikävöivät Jumalan opetusta. Kaukaiset rannat ovat ne ”kansakunnat, jotka asuvat etäällä”, ”kansakunnat, jotka eivät ole kuulleet minusta puhuttavan”, sanoo Jahve, Israelin Jumala.

Jesaja puhuu ”Herran palvelijasta” (Ebed Jahve), jonka Jumala on erityisesti valinnut, voidellut eli varustanut Pyhällä Hengellään sekä lähettänyt kaikkialle maailmaan viemään sanomaa Jumalan armosta.

Käsitteellä ”Herran palvelija” on Jesajan kirjassa kolme päällekkäistä merkitystä:

– Yhtäältä hän on profeetta itse, hän, joka on lähetetty julistamaan toivon ja uudistumisen evankeliumia Jumalan valitulle kansalle.

– Toisaalta palvelija on Israel, Jumalan valittu kansa, jonka kanssa Jahve on ”tehnyt liiton kaikkien kansojen valoksi”. Jo kantaisille Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille Jumala lupasi toistamiseen: ”Sinun siemenessäsi/jälkeläisissäsi tulevat siunatuksi kaikki maailman kansat.”

– Kolmanneksi, ja kaikkein tärkeimmäksi, ”Herran palvelija” on Messias, Mashiah, kreikaksi Khristos, Pyhän Hengen voitelema Vapahtaja. Hän on juuri se, jonka kautta Jumalan liitto Israelin kanssa ja isille annetut lupaukset tulevat koko maailman pelastukseksi. Hän on se, joka kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet”, kuten Jesaja ennustaa (Jes. 53:4-5)

Ja vielä näin profeetta Jesaja opettaa:
– ”Katso: minun palvelijani, jolle minä annan voiman, minun valittuni, johon olen mieltynyt. Henkeni olen laskenut hänen ylleen, hän tuo oikeuden kansojen keskuuteen. Hänen opetustaan ikävöivät kaukaiset rannat.” (Jes. 42:1,4)
– ”Ei ole muuta Jumalaa kuin minä. Minä olen vanhurskas pelastaja, ei ole ketään muuta. Kääntykää minun puoleeni, maan kaikki ääret, antakaa pelastaa itsenne, sillä minä olen Jumala, eikä muuta Jumalaa ole.” (Jes. 45:21-22)
– ”Minä tuon pelastuksen ja luja käteni jakaa kansoille oikeutta. Kaukaiset rannat ikävöivät minua.” (Jes. 51:5)

– Jeesus itse kotikaupunkinsa Nasaretin synagogassa (Lk. 4) soveltaa itseensä Jesajan sanoja Herran palvelijasta:
– ”Herran Henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, parantamaan ne, joiden mieli on murtunut, julistamaan vangituille vapautusta ja kahlituille kahleitten kirpoamista, julistamaan Herran riemuvuotta. Hän on lähettänyt minut lohduttamaan kaikkia murheellisia, antamaan Siionin sureville kyynelten sijaan ilon öljyä, hiuksille tuhkan sijaan juhlapäähineen, murheisen hengen sijaan ylistyksen viitan.” (Jes. 61:1-3)

Nykyajan länsimaisessa kristillisyydessä viljellään erityisen runsaasti oikeudenmukaisuuden käsitettä. Myös Jesajan opettama Herran palvelija ”tuo oikeuden kansojen keskuuteen”, hän ”toteuttaa oikeuden”, ”hän saattaa kaikkialla oikeuden voimaan”. Israelin Jumalan oikeus on yhtäältä eettistä oikeutta, kuten jo 10 käskyä ja rakkauden laki meille opettavat: oikeutta elämään, ihmisarvoiseen kohteluun ja turvallisuuteen, yhdenmukaisuutta lain edessä, kaikkien samanarvoisuutta, rehellisyyttä, kaikkien lähimmäisten kunnioittamista ja rakastamista.

Mutta Israelin Jumalan oikeus on vielä enemmän: Se on pelastavaa ja parantavaa oikeutta, kuten edellä Jesaja meille väkevästi opettaa. ”Minä tuon pelastuksen ja luja käteni jakaa kansoille oikeutta. Kaukaiset rannat ikävöivät minua.” Koska Jahve on oikeudenmukainen ja pyhä, hän juuri siksi antaa synnit anteeksi, armahtaa, uudistaa, ottaa pois meidän kivisydämemme ja antaa oman Pyhän Henkensä meidän sydämiimme, antaa varman toivon ylösnousemuksesta ja ikuisesta elämästä.

Hyvä kuulijani: Kaikkien maailman ihmisten suurin ihmisoikeus on kuulla totuus siitä, miksi hän on olemassa. Jokaisella tämän planeetan asukkaalla on oikeus kuulla Luojasta, joka rakastaa luotujaan. Suurin oikeudenmukaisuus tapahtuu siellä, missä ”kaukaisten rantojen” Jumalaa tuntemattomat ihmiset kuulevat ja vastaanottavat veljeksemme tulleen Jumalan evankeliumin.

Jumalan parantava oikeus toteutuu, kun he saavat syntinsä anteeksi Jeesuksen ristin sovintoveressä, kun Kristus itse Pyhässä Hengessään käy heidän sydämiinsä taloksi ja tekee heidät osallisiksi omasta pyhyydestään, rakkaudestaan ja ikuisesta elämästään. Tämä suurin oikeudenmukaisuus antaa perustan ja voiman myös edistää oikeudenmukaisuutta ja rakkautta ihmisyhteiskunnassa.

Ystäväni, jos et oikein tiedä mitä tekisit omalla elämälläsi, et ole löytänyt paikkaasi tai et ole tyytyväinen siihen, mitä teet ja miten elät nyt: Harkitse vakavasti sitä mahdollisuutta, että hyvä Jumalamme on kutsumassa sinutkin, kuten nuo kiinalaiset oppilaani, palvelemaan ”kaukaisten rantojen” ihmisiä. Niitä, jotka eivät vielä tunne Luojaansa eivätkä Ebed Jahvea, Vapahtajaa.

Kuulemme usein sanottavan: Evankelioimisen ja monenlaisen avun tarvetta on yllin kyllin täällä koti-Suomessakin, miksi lähteä kauemmaksi? Totta kai on. Jeesus sanoi: ”Köyhät teillä on aina keskuudessanne.” Avuntarvitsijoita on myös lähellä aina maailman tappiin saakka, se on selvä. Suomi ei tule koskaan valmiiksi. Yhteiskuntaa voi ja pitää aina parantaa. Jos muinaiset kristityt olisivat pysähtyneet tähän ja keskittyneet ensin poistamaan ensin kaiken hädän läheltään ennen kauemmaksi lähtöä, evankeliumi ei olisi koskaan ehtinyt tänne perimmäiseen Pohjolaan saakka!

Kenties Jumala kutsuu Sinut lähetystyöhön tai kansainväliseen diakoniaan tai kehitysyhteistyöhön. Lähetystyön aika ei suinkaan ole ohitse. Lähtijöitä tarvitaan kipeästi. Koskettakoon hyvä Herramme Sinun sydäntäsi Pyhällä Hengellään ja sytyttäköön Sinussa rakkauden suureen Lähettäjäämme ja ”kaukaisten rantojen” ihmisiin, rakkauden Jumalan köyhiin.

Voit toki tehdä monenlaista hyvää täällä kotimaassakin, mutta uskallan väittää, että panoksesi lähetyskentällä tai avustustyössä köyhässä maassa voi olla satakertainen verrattuna panokseesi Suomessa. Täällä on jo seurakuntien upea diakoniatyö, on satoja vapaaehtoisjärjestöjä, jotka auttavat monin tavoin. On paljon ihmisiä, jotka anovat kansallemme ja kirkollemme hengellistä uudistusta ja herätystä ja toimivat sen eteen. ”Kaukaisilla rannoilla” Sinä voit kuitenkin tehdä jotain ainutlaatuista, olla satakertaisesti hyödyllinen hyvän Jumalamme asialla, hänen totuuttaan ja rakkauttaan jakamassa. ”Tässä olen, lähetä minut! Tässä olen, lähetä minut!” Aamen.