21. sunnuntai helluntaista, Joh. 13:16-20, Matti Hernesaho

Matti Hernesaho
Turun Mikaelinseurakunta

Meillä on monenlaisia käsityksiä Jumalasta. Minun käsitykseni Jumalasta on yhdenlainen. Sinun käsityksesi Jumalasta on ainakin hieman toisenlainen kuin minun. Se, mitä minä ajattelen ei ole täysin sama asia kuin mikä on totta. Totuus on olemassa riippumatta siitä, mitä minä satun ajattelemaan. Totuus ei myöskään löydy sukeltamalla syvemmälle omiin ajatuksiin. Totuutta voi paremminkin etsiä uppoutumalla täysin uusiin vesiin, joissa en ole välttämättä aiemmin edes sukeltanut.

Mitä näet kuvassa? Tässä kuvassa on kuvio, jonka eri ihmiset voivat nähdä monella eri tavalla. Joku näkee tässä ensivilkaisulla vanhan miehen. Jonkun toinen ihminen näkee ensin miehen joka ratsastaa hevosella. Kolmas saattaa kiinnittää huomionsa keltaisessa vaatteessa makaavaan naiseen. Ehkä sinä näet siinä jotain aivan muuta?

Juutalaisilla on Talmud-niminen kirja. Suomeksi sana Talmud tarkoittaa opetusta ja oppia. Se on kauan sitten eläneiden viisaiden ihmisten kirjoittama kirja. Sen kirjan tarkoituksena on selittää Raamatun sanomaa juutalaisille. Talmudin eräs opetus kuuluu näin: Me emme näe asioita sellaisina kuin ne ovat. Me näemme asiat sellaisina kuin me olemme.

Tuo opetus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi käsityksemme Jumalasta on aina hieman vääränlainen. Se, mitä me itse olemme, vaikuttaa paljon tuohon käsitykseemme. Pidämme itseämme mittana, vaikka Jumala on sama jokaiselle. Jumalan olemasaolo tai hänen ominaisuutensa eivät riipu siitä, mitä me ajattelemme Jumalasta.
Jumala on luonut kuitenkin ihmisen omaksi kuvakseen. Se tarkoittaa sitä, että meissä kaikissa on kuitenkin jotain samaa kuin Jumalassa. Minä en ole enemmän Jumalan kaltainen kuin sinä, joka istut siellä kirkon penkissä. Siksi oikea suunta etsiä Jumalaa ei voi olla oma itseni.

Onko sitten ollenkaan mahdollista tietää, millainen Jumala on? Jos kerran en voi löytää Jumalaa tutkimalla omia ajatuksiani, mistä voisin saada tietoa hänestä?

Jeesus sanoo, että se joka ottaa vastaan hänet, ottaa vastaan Jumalan. Ja joka ottaa vastaan Pyhän Hengen, ottaa vastaan Jeesuksen. Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat kaikki yhtä. Jos me tutustumme yhteen näistä kolmesta persoonasta, saamme tietoa koko kolmiyhteisestä Jumalasta. Niinpä voimme tutustua Jumalaan tutustumalla Jeesukseen, joka on Jumalan Poika ja siksi samanlainen kuin Luojamme.

Miten Jeesukseen sitten voi tutustua? Jumala paljasti meille paljon itsestään, kun hän noin 2000 vuotta sitten antoi poikansa Jeesuksen syntyä ihmiseksi. Jumala eli täällä meidän keskellämme ihmisenä. Jeesus vietti elämästään viimeiset kolme vuotta kiertävänä opettajana ja hän vietti lähes kaiken sen ajan valitsemiensa oppilaiden kanssa. Nuo oppilaat saivat seurata aivan läheltä usean vuoden ajan, miten Jumala toimii missäkin tilanteessa. Ja nuo oppilaat saivat kuulla, mitä Jumala ajattelee mistäkin asiasta.

Noiden oppilaiden eli opetuslasten todistukset Jeesuksesta on koottu neljään evankeliumiin eli ilosanomaan Jeesuksesta. Nuo ilosanomat löytyvät Raamatusta. Voimme siis tutustua Jumalaan lukemalla tai kuuntelemalla Raamatusta, mitä Jeesus opettaa ja tekee. Sillä se mitä Jeesus opettaa ja tekee, on sitä, mitä Jumala tahtoo. Jeesuksen persoonassa meillä on siis todistus Jumalasta. Jeesus on Jumala.

Kun Jeesus oli kuollut ja noussut kuolleista, hän sitten lähetti nuo oppilaansa kertomaan iloisen sanoman kaikille maailman ihmisille. Tuo sanoma kuuluu, että kaikista ihmisistä voi tulla Jumalan ystäviä Jeesuksen kautta. Jotta Jeesuksen oppilaat pystyivät suoriutua tuosta tehtävästä, Jumala antoi heille Pyhän Hengen. Pyhä Henki opasti heitä, antoi heille kaikenlaisia taitoja sekä muistutti heille sen, mitä Jeesus opetti. Sen tähden, että Jeesus lähetti nuo oppilaansa kertomaan Jeesuksesta, mekin olemme saaneet kuulla iloisen uutisen siitä, että Jumala rakastaa meitä niin kuin hän rakastaa Jeesusta.

Jeesus opettaa tämän päivän evankeliumissa, että se joka ottaa vastaan Jeesuksen lähettilään, ottaa vastaan Jeesuksen. Ja se joka ottaa vastaan Jeesuksen, ottaa vastaan Jumalan. Jokainen meistä on kutsuttu jo kasteessa Jumalan lapseksi. Ja jokainen joka on kutsuttu Jumalan lapseksi, on kutsuttu myös Jeesuksen lähettilääksi. Jokainen ihminen, joka on Jeesuksen ystävä, on myös Jeesuksen lähetti. Sinä, Jeesuksen ystävä, juuri sinä, sinä olet Jeesuksen lähetti.

Lähetin tehtävänä on viedä sanoma, jonka joku toinen on laatinut. Jeesuksen lähettien tehtävänä on viedä Jumalan sanomaa Jeesuksesta kaikille ihmisille, joita elämässämme kohtaamme. Koska Jeesuksen tehtävänä oli olla Jumalan lähetti, on meidän tehtävämme olla Jeesuksen lähettejä. Koska Jeesus kertoi Jumalasta, tulisi meidän kertoa Jeesuksesta. Ja samalla tavalla kuin Jeesuksen oppilaiden turvana oli Pyhä Henki, on tuo sama Jumalan Henki myös meidän kanssamme.

Miten sitten voisimme kertoa Jeesuksesta toisille ihmisille? Pitäisikö meidän kaikkien puhua samalla tavalla kuin pappi puhuu?

Jeesus antaa meille itse esimerkin siitä, miten kertoa Jumalasta. Voimme parhaiten oppia Jumalasta katsomalla sitä, mitä Jeesus tekee. Jeesus kyllä puhui paljon Jumalasta, mutta ennen kaikkea Jeesus teki hyvää. Jeesus rakasti, Jeesus paransi, Jeesus kohtasi, Jeesus armahti. Me voimme kertoa Jeesuksesta samalla tavalla kuin Jeesus kertoi Jumalasta. Puhumisella ei ole mitään merkitystä, jos tekomme ovat erilaisia kuin puheemme. Jos puhumme, että Jumala rakastaa, mutta itse vihaamme, emme ole silloin Jumalan lähettiläitä. Puhettakin parempi tapa kertoa Jeesuksesta on opetella elämään niin kuin Jeesus eli. Jeesus rakasti, Jeesus siunasi, Jeesus tuli ihmisen vierelle, eikä Jeesus katsonut ihmistä ylhäältä päin saarnaten.

Jeesus eli oppilaidensa kanssa kolme vuotta siksi, että oppilaat oppisivat näkemään, millainen Jeesus on. Ja myös me voimme Raamatun, Pyhän Hengen ja rukouksen avulla oppia tuntemaan Jeesusta. Jeesuksesta kertominen on parhaimmillaan sitä, että Jumalan Pyhä Henki opettaa meitä tekemään elämässä niitä asioita joita Jeesus teki: rakastamaan, armahtamaan ja arvostamaan. Kun me opettelemme rakastamaan kaikenlaisia ihmisiä niin kuin Jeesus rakasti, todistamme siitä, että Jumala pystyy tekemään ihmeitä. Hän, joka pystyy muuttamaan sydämiämme, on todella elävä. Kun suostumme tähän Jumalan käyttöön, voimme mekin olla Jeesuksen lähettiläitä missä ikinä me kuljemme.