Itsenäisyyspäivä, Joh. 8:31-36, Hans-Christian Daniel

Hans-Christian Daniel
Espoonlahti

Päivänavaus ala- ja yläkoululle Suomen lippu mukaan Virsi 30:1

Pian vapaan maamme lippu liehuu taas korkealla. Tänä vuonna (2010) juhlitaan kansamme 93-vuotissyntymäpäivää. Onnea Suomelle ja tämän vapaan maan kansalaisille!
Suomi on vapaa maa. Onkohan Suomessa sellaisia, jotka eivät ole vapaita, orjia siis. Eipä kai. Mutta Herramme Jeesus sanoo meille tänään: Totisesti, totisesti: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja (Joh.8:34). On siis olemassa synnin orjia, sellaisia, joiden vapaus on sidottu pahan tekemiseen. Toinen ei saa elää rauhassa ja vapaana, kun toinen tekee pahaa.
Synti sitoo. Se on tavattoman huono ja ahne isäntä. Se tahtoo aina lisä valtaa eikä soisi itsenäisyyttä toiselle. Pappina vieraillessani vankilassa, alkoholistin löyhkäävässä majassa, hakatun ihmisen kodissa olen joutunut näkemään niin usein, mihin synti vie. Minä olen ollut voimaton havaittaessa oman syntini. Se asuu myös minussa enkä itse pysty vapauttamaan itseäni. Kuka vapauttaa minut itsenäisyyteen?
Vapahtaja Jeesus Kristus sanoo tänään: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.” (Joh.8:31-32). Herra Jeesus ottaa meidät vapauden kouluun. Hän Vapahtaja-nimensä mukaan opettaa itsenäisyyttä kasvattamalla totuuteen. Hän on kärsivällinen, ja hänen opetuslapsikoulunsa kestää koko elämän ajan. Minäkin saan jäädä luokalle siinä, sillä Herra Jeesus on paras opettaja, koska hän rakastaa, synnistäni huolimatta. Hän sanoo: Jos Jumalan Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita (Joh.8:36).
Me vapaan ja itsenäisen isänmaan kansalaiset tarvitsemme siis aina vapautusta sekä kasvamista todelliseen vapauteen ja itsenäisyyteen. Tänään saamme ottaa vapauden ensiaskeleet anteeksiannosta, kun Vapahtaja Jeesus Kristus ottaa meidät vapauden kouluun sanomalla: Ystäväni sinun syntisi on annettu anteeksi (Luuk.5:20).