Teemu Laajasalo ja korkeaksi noussut äänestysprosentti. Ehdokkaana ollut Juha Ropponen (kuvassa) hämmästelee Laajasalon saamaa yksipuolista medianäkyvyyttä Ylellä.
– Kapitulin pitäisi ohjeistaa mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä, siten että näkemys tulee selkeästi ilmi. Nythän ohjeet ovat niin ympäripyöreät, että ihminen on tv:ssä samaan aikaan kun käy kirkkoherranvaalikampanjaa, Ropponen sanoo.
Ropponen viittaa Laajasalon esiintymiseen YleLeaks-ohjelmasarjassa ja Puoli seitsemän -ohjelmassa (19.10.) aivan vaalien alla. Laajasalo näkyi myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa.
– Ylellähän on tällainen vaalikaranteeni esimerkiksi hartausohjelmissa, mutta eipä varmasti silloin kun ohjeistukset on tehty osattu ottaa huomioon, että kirkkoherranvaaliehdokkaat esiintyvät viihdeohjelmissa, Ropponen jatkaa.
Ropponen tarkoittanee sitä, että kirkollisissa Yleisradiossa esitettävissä hartausohjelmissa kirkon radiotoimituksella on käytäntö, jonka mukaan ehdokas ei pidä hartautta noin kuukautta ennen erilaisia vaaleja.
Kirkkoherranvaalit ylivoimaisesti voittanut Teemu Laajasalo on YleLeaks-ohjelman vakikasvo.
Marja Heltelä huomasi hänkin Laajasalon laajan medianäkyvyyden.
– Varmaan Teemu osasi sitä hakea. Hän osasi ne markkinoinnin keinot, jotka nykyaikaan kuuluvat. Lehdistöllä on vapaus. Se on median linjavalintoja, Heltelä tyytyy toteamaan.
Kallion kaduilla tehtiin kovaa vaalikampanjaa. Laajasalon ja Heltelän joukot olivat kehottamassa ihmisiä äänestämään. Kallion vt. kirkkoherra joutui ohjeistamaan kampanjoitsijoita, jotta 40 metriä lähemmäksi äänestyspaikkaa ei saisi mennä. Heltelä kertoo tarkastaneensa, että hänen joukkonsa eivät olleet näin lähelle menneetkään. Ropposella ei katutyöntekijöitä ollut.
– Se kertoo jotain, että minun kannattajien iskujoukkoja ei ollut sisäänheittäjinä. Se ei ole minun käsitys, miten kirkkoherroja valitaan, Ropponen sanoo.
Heltelä pitää ihan hyvänä, että äänestäjiä aktivoidaan monin tavoin, muun muassa kaduilla.
Oliko kampanja reilu?
– Voin olla tyytyväinen omaan kampanjaani, Heltelä vastaa.
Olivatko muiden kampanjat reiluja ja avoimia?
– He voivat itse arvioida omaa kampanjaansa. Vaalit herättävät paljon intohimoja eri suuntaan. Siinä on vaan mahdollista pitää itsestään huolta tai omista joukoistaan. Meidän joukko halusi pitää reilua ja korrektia peliä.
Sekä Heltelä että Ropponen pitävät erittäin hyvänä äänestysprosenttia, joka nousi peräti yhdeksään. Kallion alueella kirkkoon kuuluu vain reilut 50 prosenttia väestä. Tosin kalliolaiset olivat seurakuntavaaleissa vieläkin aktiivisempia kuin kirkkoherranvaalissa.
– Teemu sai ihan reilun äänimäärän. Hänellä on seurakuntalaisten tuki. Tämä oli selkeä ratkaisu. Toivon Teemulle paljon viisautta ja siunausta tehtävään, Heltelä päättää.
Lokakampanjaksi Ropponen ei vaaleja kritiikistään huolimatta kutsu.
– Teemu onnistui löytämään kohderyhmän, joka ei muuten ole aktiivinen seurakunnassa. Julkisuuden ja sosiaalisen median avulla hän sai ihmiset liikkeelle, Ropponen sanoo.
Lue myös: YleLeaksista tuttu Laajasalo Kallion kirkkoherraksi
Vastaava tuottaja: YleLeaksista Laajasalolle pikemminkin haittaa
Ilmoita asiavirheestä