Kolme aloitetta aborttilain tarkentamiseksi

Kansanedustajat ovat jättäneet kolme aborttilakiin liittyvää lakialoitetta eduskunnan käsiteltäväksi. Kahdessa samantapaisessa aloitteessa halutaan mahdollistaa terveydenhuollon henkilökunnalle laajempi omantunnon vapaus. Aborttilakia halutaan kiristää.

Kristillisdemokraaattien kansanedustajat Leena Rauhala ja Peter Östman ovat jättäneet kaksi lakialoitetta, joissa he kiirehtivät hallitusohjelmaan kirjattuja toimenpiteitä aborttilainsäädännön tarkistamiseksi.

Rauhala esittää aloitteessaan terveydenhuollon ammattihenkilöstölle oikeutta kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä ja niiden lupapäätöksistä vakaumuksen perusteella. Omantunnonvapautta voitaisiin soveltaa, mikäli tehtävät eivät muodosta olennaista osaa virkatehtävistä ja tehtävät on mahdollista hoitaa potilaan oikeuksia vaarantamatta.

– Euroopan maista ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa lainsäädäntö on tältä osin jäänyt jälkeen, ja nyt olisi korkea aika korjata se, Rauhala toteaa tiedotteessaan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on jättänyt samansuuntaisen lakialoitteen, jonka allekirjoittajina on 14 perussuomalaista ja Sauli Ahvenjärvi (kd.).

– Euroopan neuvoston Parlamentaarinen yleiskokous toteaa, että terveydenhuollon työntekijöillä on oltava oikeus kieltäytyä tekemästä toimenpidettä, joka on heidän vakaumuksensa vastainen.

Osa terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä ei omantunnonsyistä haluaisi lainkaan suorittaa raskauden keskeyttämisiä. Asiaan otti kantaa myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vieraillessaan syksyllä kirkolliskokouksessa. Valtiovallan tervehdyksessään hän luki otteen kätilön kertomuksesta, jossa tämä oli vastoin omaa tahtoaan joutunut suorittamaan abortin 23. raskausviikolla olevalle äidille. Lapsella todettu vamma olisi ollut myöhemmin leikkauksella korjattavissa.

Peter Östmanin jättämä lakialoite ottaa kantaa abortoitavien lasten ikään. Aloitteessa halutaan poistaa aborttilakiin vuonna 1985 lisätty pykälä, jonka nojalla raskaus voidaan keskeyttää sikiön vammaisuuden perusteella aina 24. raskausviikon loppuun. Terveiden lasten kohdalla ehdoton yläraja on 20 raskausviikkoa.

– Nykylainsäädäntö on tältä osin vanhentunut. Keskoshoito on edistynyt, ja nykyisin jopa 22. raskausviikolla syntyneitä lapsia on jäänyt eloon. Myös WHO:n suosituksen mukaan 22. raskausviikolla syntynyt rekisteröidään lapseksi, Östman sanoo.

Lakialoitteen mukaan sairauden tai vamman perusteella suoritetun raskauden keskeyttämisen ehdotonta takarajaa tulisi laskea vähintään 20. raskausviikkoon. Lakialoitteessa kiinnitetään huomiota vammaisten ja terveiden lasten asettamisesta eriarvoiseen asemaan: ” Hallituksen tulee nopeasti korjata epäkohta kumoamalla aborttilaista pykälä, jolla sallitaan vammaisuutta epäiltäessä myöhäiset raskaudenkeskeytykset.”

Peter Östman (kd.) ja Leena Rauhalan (kd.) lakialoitteet allekirjoittakina ovat myös Jouko Jääskeläinen (kd.), Sauli Ahvenjärvi (kd.), Sari Palm (kd.), Mika Niikko (ps.), Markus Lohi (kesk.) ja Tapani Tölli (kesk.)

Lue myös: Vammaisjärjestöt toivovat syrjivän aborttilain muutosta

Ministeri: Aborttia ei saisi politisoida

Haavisto: Aborttikysymyksen olisi voinut jättää hallitusohjelmasta

Arhinmäki ja Räsänen: Näin avioliittolaista todella päätettiin

AL: Tuleva hallitus pohtii muutoksia aborttilainsäädäntöön

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLohjalainen koulu juhlii Haitin hyväksi
Seuraava artikkeliTurun tuomiokirkossa hiljainen mielenilmaus

Ei näytettäviä viestejä