Helsingissä tapahtunut raaka 8-vuotiaan tytön surma on työllistänyt myös seurakuntia. Tapauksen vuoksi toimia on ollut Helsingin Mikaelin seurakunnan sekä Vartiokylän seurakunnan alueille.
Mikaelin kirkkoherra Martti Häkkänen ja Vartiokylän kirkkoherra Jukka Pakarinen kertovat, että tapahtuman jälkipuintia seurakuntien alueilla on hoidettu sekä hartaudellisin tilantein, kriisityönä koulussa että erilaisena keskustelu- ja diakonisena apuna.
Kirkkoherrat vaikuttavat edelleen surullisilta ja järkyttyneiltä tapahtumista.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) asetti juuri tutkintaryhmän selvittämään nuoren helsinkiläistytön äitienpäivän aikana tapahtunutta kuolemaa. Muun muassa kaikkien viranomaisten toimia tutkitaan. Lisäksi esimerkiksi poliisi selvittää lastensuojelun toimintaa.
Häkkänen ja Pakarinen pitävät hyvänä, että selvityksiä tehdään.
– Jos nämä asiat vievät eteenpäin varsinkin lapsiin ja nuoriin liittyvää ennaltaehkäisevää tukea niin erittäin hyvä asia. Lisäresursseja varmasti tarvitaan, Häkkänen sanoo.
– On hyvä selvittää, millä tavalla voitaisiin tulevaisuudessa tehdä asioita paremmin, Pakarinen toteaa.
Seurakuntiin erilaiset asian selvittäjät eivät ole olleet yhteyksissä.
Millaiset mahdollisuudet seurakunnilla on auttaa tällaisissa perhetilanteissa?
– Seurakunta voi diakonian ja muun toiminnan kautta antaa tukea ja apua. Se voi edesauttaa, että se tekee tarvittaessa lastensuojeluilmoituksia ja yrittää saada prosesseja käyntiin, jos joku lapsi tai nuori sitä tarvitsee. Ihan samalla tavalla kuin kaikilla kansalaisilla ja toimijoilla, seurakunnilla on samat mahdollisuudet, Häkkänen vastaa.
Onko Mikaelin seurakunnasta jätetty paljon lastensuojeluilmoituksia erilaisista tapauksista?
– Kyllä, joskin aika harvoin. Jos lapsen tilanne on niin edellyttänyt, myös seurakunnasta on tehty lastensuojeluilmoitus.
Isää ja tämän naisystävää syytetään muun muassa 8-vuotiaan tytön murhasta.
Ilmoita asiavirheestä