Lähetysinto hiipuu seurakunnissa

Lähetysharrastus on hiipumaan päin, toteaa Kirkon tutkimuskeskuksen johtajana heinäkuussa aloittava Hanna Salomäki. Kotimaan Suola -lehdessä kirjoittavan Salomäen mukaan lähetystyöhön liittyvä kokoava toiminta on hiipunut seurakunnissa 2000-luvulla. Lähetystyön rahoituksessa ei ole havaittavissa laskua.

Seurakuntien lähetysryhmiin osallistuvien määrä miltei puolittui vuosina 1990-2008. Vuonna 2009 lähetysryhmissä oli osallistujia runsaat 29 000 vuonna 2011 enää noin 25 000. Myös lähetystyöhön liittyvien tilaisuuksien määrä on laskenut viime vuosina.

Lähetystyön korostaminen vähenee tutkija Kati Niemelän mukaan nopeammin kirkon työntekijöiden kuin valtaväestön keskuudessa. Vuonna 2010 julkistetun tutkimuksen mukaan kolme viidestä yli 55-vuotiaasta papista piti lähetystyötä erittäin tärkeänä. Alle 35-vuotiaiden pappien kohdalla samaa mieltä oli vain noin kolmannes.

Hanna Salomäen mukaan kirkon lähetysstrategiassa mainittu huoli kirkon missionaarisen luonteen heikkenemisestä vaikuttaa lukujen valossa paikkansa pitävältä. Lähettien määrä on vähentynyt, lähetystilaisuuksiin osallistutaan vähemmän ja lähetystyön arvostus kirkon työntekijöiden joukossa vähenee.

Lähetysmäärärahat eivät ole laskeneet mutta kansainvälisen diakonian osuus kokonaiskannatuksesta on viime vuosina vahvistunut. Lähetysjärjestöjen osuus viime vuoden kokonaiskannatuksesta (21 miljoonaa euroa) oli 67 prosenttia, kun vuonna 2007 se oli 74 prosenttia.

Kotimaan seurakunta- ja kestotilaajille tällä viikolla jaettava 68-sivuinen Suola-aikakauskirja käsittelee lähetystyötä eri näkökulmista.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntien lähetysinto hiipumassa
Seuraava artikkeliKampin Kappelin suosio yllätti

Ei näytettäviä viestejä