Hattulan kirkkoon haluttiin muuta kuin puu – Kastelaivaa kannattelevat toivon ankkurit

Juhani ja Virpi Järvisen tekemä kastelaiva on saanut seurakuntalaisilta riemukkaan vastaanoton. Moni kasteperhe on halunnut tulla itse messuun kiinnittämään ankkurin kastelaivaan. Kuva: Virpi Järvinen

Hattulan kirkossa pitkään ollut taivaansininen kastetaulu oli päässyt kauhtumaan. Siihen oli vuosien ajan kiinnitetty enkeleitä, joihin kirjoitettiin kastettujen nimet.

Reilu vuosi sitten Hattulan seurakunnan talouspäällikkö Tia Kymäläinen vetosi kirkkoherra Virpi Järviseen: varaa talousarvioon rahaa kastetaulun uudistamiseen ja hoida asia ennen eläkkeelle jäämistäsi.

Järvinen meni kirkkoon istumaan. Hän ei halunnut tilata valmista kastepuuta, vaan toivoi keksivänsä Hattulan kirkon näköisen idean.

Järvisen katse kiinnittyi 1700-luvulta peräisin olevaan votiivihlaivaan. Paperimassasta tehty laiva siirrettiin konservoinnin jälkeen Hattulan Pyhän Ristin kirkosta seurakunnan nykyiseen pääkirkkoon. Siellä se muistuttaa nyt ympäri vuoden seurakuntalaisia rukouksesta ja Jumalan avusta.

Kotona Virpi Järvinen esitteli idean raakileen kädentaitoiselle puolisolleen.

Juhanilla leimahti heti ajatus puisesta, halkaistusta kastelaivasta, joka kiinnitetään taustalevyyn. Hän lupasi tehdä sellaisen.

Raju myrsky oli kaatanut Järvisten pihalta suuren, vanhan tervalepän. Juhani päätti, että se on hyvää kastelaivan rakennusmateriaalia. Runko laitettiin kuivamaan, ja omassa kotiverstaassa Juhani sitten valmisti laivan.

Projektiin valjastettiin mukaan myös kuvataidetta harrastava 16-vuotias lapsenlapsi Ella Järvinen. Hän maalasi laivan taustalevyyn aaltoilevan meren, sinisen taivaan ja auringon. Virpi virkkasi laivaan turvaverkot ja Suomen lipun sekä ompeli purjeet. Muu perhe teki osansa syömällä riittävän määrän tikkujäätelöitä, jotta laivan kannen kaiteet saatiin rakenneltua.

– Projektiin liittyi mahdottomasti tekemisen iloa. Riemu oli valtava, kun pääsimme kiinnittämään laivan seinään ennen ensimmäistä adventtia, jolloin se otettiin käyttöön.

MUTTA MIHIN kastettujen nimet kirjoitettaisiin?

– Pallottelin toimistolla asiaa parin työkaverin kanssa ja diakoniatyöntekijä Sari Airola sai idean: jokaiselle kastetulle lapselle voitaisiin ripustaa laivaan oma ankkuri, Virpi kertoo.

Tykistörivit korvattiin ankkureilla ja votiivilaiva muuttui seurakuntalaivaksi, jota toivo kannattelee. Laivaan mahtuu 58 ankkuria. Seurakunnassa on nykyään vuosittain noin 50 kastetta.

– Kasteen kautta ihminen liittyy seurakunnan jäseneksi ja matkustajaksi Elämän laivaan, jonka kapteenina on Kristus.

Hattulassa aiotaan järjestää kerran vuodessa ennen uuden kirkkovuoden alkua perhemessu, jossa kasteperheet pääsevät hakemaan ankkurit kotiin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLeiskuivat ne tunteet ennenkin: 1800-luvun lopulla kärjistettiin ja loukkaannuttiin sanomalehtien yleisönosastoilla
Seuraava artikkeliKolumni: Kirkon pitää perustella rooliaan nykyistä paremmin

Ei näytettäviä viestejä