Arkkipiispa Kari Mäkinen on perustanut laajapohjaisen köyhyysryhmän, jonka tavoitteena on laatia yhteinen vetoomus köyhyysongelmien ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
Ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran tällä viikolla keskiviikkona 15.10., ja siinä on mukana edustajia yhteiskunnan eri sektoreilta. Köyhyysryhmässä ovat mukana keskeiset työmarkkinajärjestöt sekä muita yhteiskunnallisia toimijoita, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuntaliitto, Suomen Yrittäjät, sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE, Mielenterveyden keskusliitto, Työttömien valtakunnallinen yhdistys ja Helsingin Diakonissalaitos.
Ryhmän pyrkimyksenä on laatia konkreettiset toimenpide-esitykset otettavaksi huomioon seuraavassa hallitusohjelmassa. Köyhyysryhmä haluaa vaikuttaa yhteiskunnalliseen kehitykseen ja päätöksentekoon, jotta kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asemaa voitaisiin parantaa.
– Hyvinvoinnin katveessa maksetaan tällä hetkellä kovaa inhimillistä hintaa, jota talousongelmiin keskittyvä puhe ei tavoita eikä tunnista, Mäkinen sanoo.
Hänen mukaansa jakautuminen sisäpuolisiin ja ulkopuolisiin näyttää vahvistuvan.
– Köyhyydellä, ulkopuolisuudella ja yksinäisyydellä on monet kasvot. Yhteiskunnan pinnanalaisesta kovuudesta kertoo, että niitä joutuu häpeämään.
Jo toinen köyhyysryhmä
Eri tahojen vahva tahto olla mukana köyhyysryhmässä ilahduttaa Mäkistä.
– Työskentely käynnistyi hyvässä hengessä. Tässä ollaan tosissaan. Arvostan sitä, Mäkinen sanoo.
Ensimmäisessä kokoontumisessa kartoitettiin yhteisiä suuntaviivoja. Vetoomuksen sisältö muotoutuu jatkotyöskentelyssä.
– Jatkotyöskentely osoittaa, miten pystymme yhdessä konkretisoimaan vetoomuksemme keskeistä sisältöä.”
Tämä on toinen kerta, kun arkkipiispa Mäkinen kutsuu koolle köyhyysryhmän. Edellisen kerran arkkipiispa perusti vastaavan ryhmän nelisen vuotta sitten. Tuolloin kokoontunut köyhyysryhmä jätti esityksensä keväällä 2011 ennen hallitusohjelmaneuvotteluja.
– Tuolloisen esityksemme viestillä oli uskoakseni vaikutusta hallitusohjelmaa tehtäessä.
Juttu perustuu KT:n lehdistötiedotteeseen
Ilmoita asiavirheestä