Tiekirkossa pysähtyvän lomamatkailijan kannattaa kiinnittää huomiota myös hautausmaahan, joka usein on yhtä kiinnostava tutustumiskohde kuin kirkkokin. Monilla paikkakunnilla hautausmaalla järjestetään erilaisten teemojen ympärille rakennettuja tutustumiskierroksia, joilla paikkakunnan historia aukeaa uudella tavalla.
Oulussa kierroksia järjestetään Oulujoen hautausmaalla ja Intiössä. Kierroksilla paikkakunnan historiaa avataan henkilöhistorioiden kautta. Intiössä voi tutustua esimerkiksi merenkulun ja tervakaupan kulta-aikojen suuruuksiin, kirjallisuuden, maalaustaiteen ja musiikin merkkihenkilöihin, merkittäviin naisiin, kuvernööreihin, porvareihin sekä yhteiskunnallisen elämän vaikuttajapiireihin. Myös hautausmaan monet muistomerkit ja kristillinen hautausmaakulttuuri tulevat tutuiksi kierroksen aikana.
– Kerronta painottuu oululaisiin mielenkiintoisiin henkilöihin ja persooniin, heidän kohtaloihinsa ja tarinoihinsa, ei pelkkiin kuuluisuuksiin, sanoo Oulun seudun oppaat ry:n opas Kirsi Eskola.
Eskolan arvion mukaan hautausmaakierroksille kokoontui aiemmin enemmän varttunutta väkeä, mutta nyt osallistujat ovat hyvin eri-ikäisiä.
– Ehkä hautamuistomerkkejä katsoo eri tavalla ja tulkitsee syntymä- ja kuolinvuosia eri tavoin kun tarina kivien takaa avautuu.
Hautausmaakierros antaa tasapainottavan hetken
Oulujoen hautausmaalla kierroksia opastaa Antti Pönkkö.
– Luulen, että kun näitä joskus hyvinkin vanhoja elämäkertoja käydään kierroksella läpi, tulee tunne, että maailma on valtavasti muuttunut. Kuitenkin kierroksen loppupäässä huomataan, että elämässä on aina, kaikkina aikoina ollut samanlaisia ongelmia, iloja ja suruja, hän toteaa.
– Toivon, että kierros antaisi tasapainottavan hetken, että voisi turvallisen luottavasti katsoa eteenpäin omassa elämässään.
Puutarhureiden suosittelemat vierailukohteet
Vaikka opaskierrosta ei sattuisikaan omalle kohdalle, löytyy hautausmaalta varmasti kaunista katseltavaa muutenkin. Moni hautausmaa on itsessäänkin kaunis katsella ja hyvä paikka rahoittavaan kesätaukoon.
Kotimaa Pro kysyi puutarhureilta eri puolilta Suomea, mitä kohdetta omalla hautausmaallaan he suosittelisivat vierailijalle.
Varkaus: ”Arki kohtaa ajattomuuden”
”Pääkirkon vieressä on tuhkahauta-alue, eli uurna- tai muistolehto. Se on aivan kirkon seinän vieressä ilman mitään väliaitoja tai muita ja hyvin kauniilla vyöhykkeellä. Siellä satakielet ja laulurastaat laulavat ja oravat juoksentelevat. Paikalla arki kohtaa ajattomuuden, sillä lähellä on myös liikennettä ja saha. Kirkon kellot soittavat sanomakelloja. Sillä paikalla on kaikki, mitä ajattelen elämästä.”
Seurakuntapuutarhuri Seija Kotilainen
Kajaani: Muistomuuri paikallisesta kivestä
”Kehtaankohan tätä nyt sanoa, kun olen sen itse suunnitellut. Vanhalla hautausmaalla on muistomuuri, joka on tehty 2000-luvun alussa paikallisesta kivestä. Muurin päällä istuu Herran Enkeli, Arvo Siikamäeltä tilattu taideteos. Muuri on sijoitettu rinteeseen siten, että se istuu maaston muotoihin hyvästi. En ole kuullut sitä hirveästi morkattavan. Hautausmaa on muutenkin kaunis. Se sijaitsee jokirannassa ja siellä on vanhaa ja uutta. Vanha kappeli on kaunis rakennus.”
Ylipuutarhuri Kirsi Pääkkönen
Rauma: A. Kordelinin intiimi kappeli
”Ensimmäisenä tulee mieleen vanha hautausmaa keskustassa ja sen yhteydessä oleva Alfred Kordelinin kappeli. Kordelinin omaiset rakennuttivat kappelin muistomerkiksi ja se on tarkoitettu siunaustilaisuuksiin. Alakerrasta löytyy Kordelinin hautapaikka. Pieni ja intiimi kappeli on hautausmaan eräänlainen maamerkki. Ikkunoissa on lasimaalaukset ja sisäänkäynnillä on Emil Wikströmin veistokset Elämän alku ja Elämän loppu.”
Puutarhuri Jouni Laaksonen
Vaasa: Muistolehdossa tuhkat ripotellaan kivimereen
”Viime vuonna valmistunut muistolehto ja sirottelualue. Koska olemme merellisessä kaupungissa, sen lähtökohtana on iso teräksinen laiva. Sen keula ja peräosa on muodostettu ikään kuin näkymättömästä aineksesta, metallipylväistä, joihin vainajien nimet kaiverretaan. Nurmipinta laivan ympäristössä on kaareilevaa ja sen ympärille on rakennettu kivikko kuvaamaan rantaa. Laivan yhteydessä on myös kaarisilta, joka toimii sirottelualueena. Tuhkat sirotellaan sillalta kivimereen.”
Pekka Mäkinen
Kuvakarusellissa kuvat Varkauden muistolehdosta (kuva: Krista Väisänen), Kajaanin muistomuurista (kuva: Heimo Haverinen), Kordelinin kappelista Raumalla (kuva: Rauman seurakunta) sekä Vaasan hautausmaan sirotteluauleesta (Kuva: Juha Rintakallio).
Ilmoita asiavirheestä