Iisalmessa yhteistä ruokaa jaettu jo vuosi

Iisalmen yhteinen ruoka-apu täyttää lokakuussa yhden vuoden. Viikoittain ruoka-apua hakee noin 150 henkeä. Moni kokee, että ilman tätä apua syötäisiin pelkkää kaurapuuroa.

Kauppaliikkeiden lahjoittamia vanhentuvia tuotteita ovat jakaneet yhteistyössä Adventtikirkko, Helluntaiseurakunta, Iisalmen ev.lut. seurakunnat, Vapaakirkko ja Pysäkki ry. Aikaisemmin jokainen toimi omilla tahoillaan, mutta vuosi sitten voimavarat päätettiin yhdistää.

Tavoitteena oli päällekkäisyyksien poistaminen, toiminnan tehostaminen ja avun tarjoaminen mahdollisimman monelle. Yhteistyö onkin osoittautunut toimivaksi.

– Ruoka-apua hakevien palautteiden perusteella toiminta on koettu mielekkääksi ja tarpeelliseksi. Ilman tätä mahdollisuutta osa kaupunkimme asukkaista söisi pelkkää kaurapuuroa joka päivä, kertoo Iisalmen seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Anne Pulkka.

– Sähkölaskusta tai vuokrasta ei voi säästää, mutta ruuasta voi. Monelle vähävaraiselle se onkin ainoa asia mistä voi tinkiä, kun kaikki muu kulutus ja hankinnat on minimoitu, Pulkka täsmentää.

Toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin

Ruoka-avun toiminnassa on tällä hetkellä mukana 32 vapaaehtoista. Jokaisella jakokerralla vapaaehtoisia on mukana noin kymmenen.

Ruokien tie avun hakijoille alkaa siten, että aamulla vapaaehtoiset kiertävät yhteistyössä olevat kaupat ja tavarat lajitellaan jääkaappeihin.

Ruoat pyritään jakamaan samana päivänä. Ruoka-avun ovet avautuvat kello 11.30. Tarjolla on ensin kahvia ja vapaata seurustelua. Hartaushetki alkaa kello 12.30, mutta tätä ennen jaetaan niin sanotut jakonumerot, satunnaisessa järjestyksessä. Hartauden jälkeen ruoat jaetaan siten, että perhekoot pyritään ottamaan huomioon.

Aluksi lahjoittavia kauppaliikkeitä oli kolme, mutta pikkuhiljaa mukaan on tullut myös uusia kauppoja. Osa kaupoista lahjoittaa tuotteita säännöllisesti, osa tilanteen mukaan.

Yhteistyö kauppojen kanssa on ollut toimivaa ja mielekästä. Ruoka-avussa ollaankin erittäin kiitollisia ja tyytyväisiä lahjoituksista, ja mielellään otetaan lisää lahjoittajia mukaan.

Juttu on Ylä-Savon seurakuntayhtymän viestinnän lähettämä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLaura Malmivaara: Herättäjäjuhlien virsikuvaelma oli hieno kokemus
Seuraava artikkeliDesmond Tutu ei ole menettänyt uskoaan ihmiseen

Ei näytettäviä viestejä