Kirkot ovat kovilla globaalissa etelässä, missä ilmastonmuutos näkyy voimakkaimmin, totesi kenialainen ilmasto-oikeudenmukaisuuden asiantuntija Julius Mbatia Kirkon juhlilla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.
Ilmastonmuutos on lisätaakka alueella, jossa esimerkiksi köyhyys aiheuttaa seurakuntalaisten elämään suuria haasteita.
– Ilmastonmuutos vaikuttaa seurakuntalaisten jokapäiväiseen elämään, mutta alle dollarin päiväansioilla on äärimmäisen rajalliset mahdollisuudet tehdä asialle mitään.
Alueen kirkot pyrkivät kuitenkin saamaan aikaan käytäntöjä, jotka auttavat yhteisöjä sopeutumaan elämään ilmastonmuutoksen kanssa. Kirkot tekevät monin paikoin konkreettista työtä esimerkiksi kaivojen korjaamiseksi, ja toisaalta käyvät keskusteluja hallitusten kanssa, Mbatia listaa esimerkkejä.
ACT-Allianssin ilmasto-oikeusasiantuntija Julius Mbatia keskusteli Kirkon juhlilla Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajan Pauliina Parhialan kanssa kirkkojen roolista ilmasto-oikeudenmukaisuudessa. Kirkoilla on merkittävä rooli ilmastotalkoissa jo ruohonjuuritasolla seurakuntalaisten ja seurakuntien työntekijöiden jokapäiväisissä toimissa, Mbatia ja Parhiala totesivat. Toisaalta kirkkojen johtajat voivat vaikuttaa hallituksiin ja käyttää ääntään kansainvälisellä tasolla. Parhiala kiitteli muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ilmasto-ohjelmaa ja piispojen roolia kehitysyhteistyön merkityksen esillä pitämisessä.
PARHIALA JA MBATIA totesivat, että jokainen voi tehdä osansa ilmaston hyväksi. Mbatia muistutti, että luomakunta on herkkä ekosysteemi, jossa kaikki on yhteydessä kaikkeen.
– Kaikki, mitä teet, vaikuttaa luomakuntaan. Elämä maapallolla on uhattuna joka päivä.
Mistä sitten aloittaa?
– Huomaa se, mikä omassa ympäristössä on muuttunut. Muutoksen näkeminen auttaa ehkä tajuamaan asian kiireellisyyden, Pauliina Parhiala sanoi.
Parhiala toivoi, että luomakuntaa käsiteltäisiin enemmän kirkon liturgiassa.
– Sunnuntain jumalanpalveluksia pitäisi useammin omistaa luomakunnan juhlistamiselle. Samalla rohkaistaisiin ja motivoitaisiin ihmisiä toimimaan tässä kriisissä ympäristön hyväksi.
Ilmastotalkoisiin tarvitaan ihan jokaista, Parhiala ja Mbatia muistuttivat.
– Yksilöinä olemme pisara meressä, mutta yhdessä olemme valtameri, Mbatia sanoi.
Ilmoita asiavirheestä