”Kirkon päätöksentekoa pitää yksinkertaistaa”

Helsinkiläinen Wiking Vuori, 22, toimii nyt viidettä vuotta luottamushenkilönä Roihuvuoren seurakunnassa. Oikeustiedettä ja teologiaa opiskeleva mies on jäsenenä Roihuvuoren seurakuntaneuvostossa ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa. Vuodesta 2012 alkaen hän on kuulunut myös Helsingin hiippakuntavaltuustoon.

– Ensimmäisen kerran seurakuntavaaleihin ehdolle lähteminen vuonna 2010 kävi luontevasti, koska olen nuoresta asti ollut mukana järjestötoiminnassa. Koin neljän vuoden aikana voivani vaikuttaa asioihin, ja niin päädyin uudelleen ehdokkaaksi.

”Kaipaan kirkolta ketteryyttä ja uskallusta kokeilla”

Tällä kaudella Vuori haluaa edesauttaa esimerkiksi kirkon päätöksenteon yksinkertaistamista. Hän toivoisi kirkkoon myös uudenlaista toimintakulttuuria.

– Kirkon olisi syytä olla rohkeampi ja ketterämpi eikä jäädä paikoilleen peläten, että joku suuttuu. Sen tulisi uskaltaa kokeilla valtakunnallisestikin erilaisia uusia juttuja eikä säikähtää, vaikka ne eivät välttämättä heti kantaisi hedelmää. Toivoisin myös, että kirkon toiminnassa korostuisi enemmän jäsenten merkitys.

Lähetysmäärärahapäätös valmisteltiin huolella

Vuori kertoo, että viime vaalikauden haastavin, puhuttavin ja tunteita nostattavin päätös Helsingin seurakuntayhtymän kirkkovaltuustossa oli lähetysmäärärahojen jakaminen ainoastaan kahdelle Suomen seitsemästä lähetysjärjestöstä. Asiaa valmisteltiin huolella, ja siitä käytiin voimakas keskustelu.

– Lopputulos oli mielestäni paras mahdollinen helsinkiläisten kirkollisveronmaksajien näkökulmasta; rahaa ei tule antaa järjestöille, joiden ajatukset tekevät hallaa seurakuntayhtymän jäsenmäärälle. Oma mielipiteeni asiasta oli alusta alkaen selvä, mutta avoin keskustelu aiheesta oli tarpeellinen.

Wiking Vuori arvelee, että lähetysmäärärahojen jakoperusteet puhuttavat valtuustossa tälläkin kaudella.

– Edessä on myös paljon päätöksiä talouden tasapainottamisesta ja toimintaresurssien kohdentamisesta.

Usko näkyy politiikassa mutta Raamattu ei sovi keppihevoseksi

Seurakuntatyön lisäksi Wiking Vuori on mukana myös politiikassa. Hän on toiminut muun muassa Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunnassa, ja on Stadin demarinuorten puheenjohtaja.

– Puoluekantani kertoo arvoista, joiden pohjalta toimin. Siksi olen halunnut tuoda oman poliittisen sitoutuneisuuteni esille myös seurakuntavaaleissa. Toisaalta, oma usko ja sen synnyttämät arvot näkyvät myös politiikassa.

Kirkon päätöksenteon puoluepolitisoimista Vuori kuitenkin vastustaa.

– Hyvä yhteistyö myös eri puolueisiin kuuluvien kesken on mahdollista, hän sanoo ja mainitsee esimerkkinä kirkon uudistusmielisten jäsenten ja ystävien yhdyssiteeksi perustetun Tulkaa kaikki –liikkeen.

Politiikassa Vuori vastustaa Raamatun käyttämistä keppihevosena omien poliittisten ambitioiden ajamiseen. Raamattua ei hänen mielestään muutenkaan voi käyttää suoraan yhteiskunnallisen päätöksenteon ohjekirjana.

Hallinnon hitaus turhauttaa, hyvät hetket kantavat

Opintojensa ohessa Wiking Vuori työskentelee muun muassa Linnanmäen taloushallinnossa ja sijaisopettajana. Hän tekee myös vapaaehtoistyötä seurakunnassa.

– Toimin sekä Roihuvuoren että vanhan kotiseurakuntani Paavalin seurakunnan messuissa erilaisissa avustavissa tehtävissä; luen tekstejä, valmistelen esirukousta ja avustan ehtoollisen jaossa.

Koko ikänsä kirkon jäsenenä ja rippikoulun jälkeen sen toiminnassa aktiivisena ollut Vuori ei osaa kuvitella elävänsä kirkon ulkopuolella.

– Vaikka toisinaan turhautuminen kirkon hallintoon ja asioiden hitaaseen edistymiseen nousee pintaan, jokaista huonoa hetkeä kohden on vähintään kymmenen hyvää.

Kuva: Wiking Vuoren kotialbumi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSnellussa alkaa hlbtiq-nuorille suunnattu ryhmätoiminta
Seuraava artikkeliOulun hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä