Paula Aaltonen rohkaisee yli viisikymppisiä hakemaan uutta työtä

Kirkon alat ry:n uusi toiminnanjohtaja on 54-vuotias ja haluaa rohkaista sekä ikäisiään työntekijöitä että työnantajia. Ikä ei ole este ottaa vastaan uusia tehtäviä.

Paula Aaltonen aloitti uudessa tehtävässään seurakuntien ja kristillisten järjestöjen eri tehtävissä toimivia työntekijäryhmiä edustavan Kirkon alat ry:n toiminnanjohtajana. (Kirkon alat on entinen SVTL eli Seurakuntien viran- ja toimenhaltijain liitto.)

– Olen elävä esimerkki siitä, että yli viisikymppinen voi lähteä vielä uudelle uralle. Rohkaisen erityisesti työnantajia palkkaamaan ikäisiäni ihmisiä töihin. Tässä iässä on jo kokemusta ja elämäntilanne mahdollistaa keskittymisen työhön, Aaltonen innostuu työhuoneessaan Helsingin Itä-Pasilan ay-kortteleissa.

Aaltonen asuu Espoossa. Hän on koulutukseltaan kauppatieteen maisteri eli ekonomi, erikoisalanaan laskentatoimi.

Luonteva työskentely-ympäristö

Aaltosella ei ole työhistoriassaan ammattijärjestötaustaa, vaan hän siirtyi aikanaan yksityiseltä sektorilta kirkon palvelukseen eli Kirkkohallituksen, jossa hän työskenteli yli seitsemän vuotta talousosastolla ryhmäpäällikkönä.

– Silloin tutustuin kirkon alan palvelussuhteisiin, kirkon työntekijöiden kuntoutus- ja työkyvyttömyysasioihin sekä kirkon alan eläkkeisiin. Kirkkohallituksesta vaihdoin Helsingin yliopistoon, jossa työskentelin talouspalveluiden päällikkönä keskittyen tutkimusrahoituksiin.

Kuuden yliopistossa vietetyn työvuoden jälkeen Aaltosesta oli oikea aika palata takaisin kirkon sektorin tehtäviin.

– Tämä on minulle luontevin työskentely-ympäristö. Arvostan sitoutunutta työtapaa, jota kirkossa on. Sitä on kiinnostavaa katsoa ammattiyhdistysnäkökulmasta. Kirkon alat ry edustaa jäseniään työmarkkinaneuvotteluissa sekä edistää heidän asemaansa ja oikeusturvaansa työelämässä.

Aaltonen listaa Kirkon alat ry:n tehtäviä: pyrkimys tasapuolisesti parantaa kaikkien jäsentensä palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja, vahvistaa heidän ammatti-identiteettiään ja rohkaista heitä niin, että ammatillinen järjestäytyminen ja työelämän oikeuksista huolehtiminen tulevat luonnolliseksi ja hyväksytyksi osaksi kirkollisten työpaikkojen toimintaa.

Ekumeenisuus lisääntyy

Kun kysyy Aaltoselta, miten hän näkee uuden työnantajansa, hän korostaa Kirkon alojen ekumeenisuutta.

– Näemme itsemme ekumeenisena ammattijärjestönä, sillä luterilaisen kirkon työntekijäryhmien lisäksi meillä on jäsenjärjestöinä ortodoksien kirkon ja helluntaiseurakuntien ja eri kristillisten järjestöjen työntekijät.

– Jäsenemme työskentelevät moninaisissa eri tehtävissä, esimerkkinä suntiot, vahtimestarit, seurakuntaemännät, lapsityönohjaajat ja lastenohjaajat, nuorisotyönohjaajat, diakoniatyöntekijät, lähetystyöntekijät, toimistotyöntekijät jne. Liittoomme kuuluu myös teologeja ja kirkkomuusikoita.

Aaltosen mukaan Kirkon alojen jäsenet arvostavat yhteisöllisyyttä, kirkollisia arvoja sekä rehtiä ja avointa toimintatapaa.

Hyvälle työpaikalle on hyvä tulla töihin

Entä minkälainen on Paula Aaltosen mielestä hyvä työpaikka?

– Hyvä työpaikka on sellainen, mihin jokaisella työntekijällä on hyvä tulla töihin. Se hyväksyy erilaisuuden, on työvireeltään positiivinen ja kaikkia osallisia arvostava. Hyvässä työpaikassa vallitsee tasavertaisuus, työn oikeudenmukainen jakaantuminen ja yhdessä tekemisen henki.

Aaltonen sanoo, että hyvässä työpaikassa esimies on helposti lähestyttävä, kuunteleva, mutta jämäkkä päätöksentekijä. Lisäksi työntekijät tuntevat ja tunnistavat oman vastuunsa ja osuutensa menestymiseen.

– Työnantajan asettama strategia on kaikkien tiedossa ja visio strategian saavuttamiseksi on kaikkien yhteinen tavoite.

Kuva: Olli Seppälä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliReformaattorikuningas putosi Ruotsin rahasta
Seuraava artikkeliVähävaraiset lapset saivat tukea harrastuksiin Iisalmessa

Ei näytettäviä viestejä