Kari Mäkinen kirkolliskokouksen avajaispuheessaan Turussa.
Mäkinen kysyi kirkolliskokouksen avajaispuheenvuorossa myös, kuinka paljon kirkon jäsenten sisällä on arkaa ja ujoa, itsestään epävarmaa uskoa, jota ei ole tuotu esiin. Mäkinen muistutti myös, että hengellinen väkivallan olemassaolosta.
”Mitä ovat hiljaiset rukoukset? Millainen on hiljaisuuden ja vaikenemisen historia kirkossa? Kaikilla yhteisöillä on varjonsa ja kirkko, joka tunnistaa varjonsa, myös sen, joka kätkeytyy hiljaisuuden historiaan, on elävä ja uskottava kirkko”, Mäkinen sanoi.
Arkkipiispa pohti myös julkisuudessa käytyä keskustelua vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä, hyväksikäyttötapauksista ja hoitokokouksista.
”Vanhoillislestadiolaisuuden kautta on tullut näkyviin, että kaikilla yhteisöillä on varjonsa. Jos varjoa ei tunnista ja näkee peilissä vain ihanteen sävyttämän kuvan, ei voi aidosti ja pakottomasti iloita omasta hengellisestä perinnöstään”, painotti Mäkinen.
Mäkinen pitää keskustelua tärkeänä. Samalla se on nähtävä osana laajempaa prosessia, jossa perinteiset herätysliikkeet kysyvät omaa identiteettiään suhteessa kirkkoon. Alistamisen, nujertamisen ja tuhoavan vallankäytön mahdollisuus on kaikenlaisissa yhteisöissä kuten työyhteisöissä, kouluissa ja perheissä samoin kuin uskonnollisissa yhteisöissä ja kirkoissa.
Hänen mukaansa hengellisessä yhteisössä voi uskonymmärrys saada ikään kuin jumalallisen auktoriteetin. Hengellinen valta voi kääntyä väkivallaksi.
”Hengellinen väkivalta voi hiipiä mihin tahansa kirkossa. Se on opittava tunnistamaan. Mikään uskontulkinta ei oikeuta asettumaan toisen ihmisen yläpuolelle. Mikään uskontulkinta tai mikään omaksuttu totuus ei oikeuta nujertamaan, alistamaan tai rikkomaan ihmisen sisimpää. Jokaisessa särkyneessä ihmisessä Kristus itse särkyy”, painotti Mäkinen.
Torjuntaa on arkkipiispan mukaan sijoittaa ja moraalisesti kauhistella lasten hyväksikäyttöä ja henkistä ja hengellstä väkivaltaa nimenomaan ja erityisesti vanhoillislestadiolaisuudessa. Liikkeeseen on liittynyt myös kirkossa erilaisuuden ja tarkkarajaisen sisäänpäin kääntyneisyyden leima.
”Yhteisössä tapahtuvaa henkistä ja hengellistä väkivaltaa ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ei voi samastaa. Mutta niillä on jotain yhteistä. Molemmissa on kyse toisen ihmisen alistamisesta ja vallankäytöstä. Molemmat rikkovat ihmistä syvältä ja kohtalokkaasti.”
Lue Mäkisen puhe kokonaisuudessaan
Arkkipiispa avasi uuden kirkolliskokouksen nelivuotiskauden Turussa. Kirkolliskokous kokoontuu maanantaista perjantaihin 7.5.–11.5.
Ilmoita asiavirheestä