Vantaan seurakuntayhtymässä Rekolan seurakunnan edustajana istuva Sakari Rokkanen, 24, on nuoresta iästään huolimatta jo toisen kauden valtuutettu. Hän vaikuttaa myös useissa muissa luottamustehtävissä, esimerkiksi Vantaan kaupunginvaltuustossa. Siviilityönään Rokkanen toimii kansanedustaja Sari Multalan (kok) eduskunta-avustajana.
– Tutustuin Sariin kaupunginvaltuustossa. Samalla lähti käyntiin yhteistyömme. Eduskunta-avustajan työ on erittäin monipuolista ja avartavaa, se antaa hyviä eväitä tulevaisuutta ajatellen, Rokkanen toteaa.
Kirkkovaltuutetun tehtävässä erityisen lähellä Rokkasen sydäntä ovat nuoriin liittyvät asiat. Hän on kuitenkin joutunut tekemään tällä osa-alueella myös kipeitä päätöksiä.
– Sellainen oli esimerkiksi Hakunilan seurakunnassa sijaitsevan nuorten kirkon lakkautuspäätös. Tuolloin oli nähtävä yhtä päätöstä pidemmälle. Mikäli olisimme sijoittaneet ison rahamäärän kirkon kunnostukseen, olisi se voinut johtaa nuoriso-ohjaajien vähentämiseen.
”Kannatan henkilökunnan siirtämistä yhtymän palkkalistoille”
Rokkanen kaipaa kirkon jalkautumista ihmisten pariin. Enää ei voida vain odottaa väen löytävän tiensä kirkkoon.
– Oman ikäisistäni moni eroaa kirkosta. Olisi todella tärkeää, että kirkko tulee lähelle ihmistä. Seurakuntien edustajien on mentävä ennakkoluulottomasti sinne, missä väki liikkuu. Mitään kohdetta tai olosuhdetta ei saa karsastaa.
– On myös tarjottava matalankynnyksen toimintaa, minne on helppo lähteä. Rekolan seurakunnassa tällainen paikka on Asolan seurakuntatalo, missä voi moniin tapahtumiin osallistumisen lisäksi vain tavata ihmisiä, Sakari Rokkanen sanoo.
Tulevaisuuden osalta Rokkanen ei pidä huonona asiana, että Vantaalla lisättäisiin seurakuntien yhteistyötä siirtämällä henkilökunta kirkkoherroja lukuun ottamatta yhtymän palkkalistoille.
– Silloin resursseja voitaisiin kohdentaa entistäkin tehokkaammin seurakuntien ydintoimintaan. Samalla asiakokonaisuudet olisivat helpommin hallittavissa, eikä missään olisi keinotekoisia raja-aitoja.
”Uskonto ja politiikka on pidettävä erillään”
Nuori valtuutettu toivoo kirkolliseen päätöksentekoon avoimuutta ja avarakatseisuutta.
– Sukupuolineutraalin avioliiton huomioiminen ja tunnustaminen kirkon piirissä olisi tärkeää. Ymmärrän tässäkin asiassa toisenlaiset näkökulmat, mutta asioihin ei saa jäädä kiinni sen vuoksi että aina ennenkin on oltu jotakin mieltä.
Politiikan ja uskonnon yhdistäminen ei saa Rokkasta lämpenemään.
– Seurakunnissa päätettävät asiat ovat sellaisia, ettei niistä kannata tehdä poliittisia kysymyksiä. Valtakunnan politiikasta taas uskonto on pyrittävä pitämään erillään, sillä lainsäädäntöä ei voi rakentaa minkään ryhmittymän vakaumuksen pohjalta.
Sakari Rokkanen kaipaa joustavampaa päätöksentekomallia myös kirkolliskokoukseen.
– Siellä vaadittava kolmen neljäsosan enemmistö tuntuu kohtuuttoman suurelta. Toivon kirkolliskokoukselta jatkossa rohkeita päätöksiä. Tässä ajassa on uskallettava, enää ei voi vain odotella ja edetä vanhoilla kaavoilla.
Lähimmäistä rakastaen
Kirkkoon kuuluminen on Rokkaselle tärkeää.
– Se tuo mahdollisuuden saada ja antaa. Minulle on merkityksellistä osallistua toimintaan, jolla saadaan tehtyä hyvää lähimmäisille. Toisista välittäminen on äärimmäisen tärkeää.
– Lähimmäisenrakkautta tarvitaan myös suhteessa turvapaikanhakijoihin. Olemme seurakuntayhtymänä pyrkineet auttamaan heitä mahdollisuuksien mukaan.
Lisäenergiaa luottamustehtäviin Rokkanen ammentaa liikunnasta. Erityisen lähellä miehen sydäntä on pesäpallo.
– Pelaan Vantaanjoen Juoksussa. Meillä on mainio porukka, jossa on hauska olla. Ensi kesän tavoite maakuntasarjaan voisi henkilökohtaisella tasolla olla kunnari ja syöksykoppi, Rokkanen hymyilee.
Kuva: Sakari Rokkasen kotialbumi
Ilmoita asiavirheestä