Iltapäivälehdet muistavat kyllä tehtävänsä ja tavoitteensa! Siltä varalta, että joku tässä maailmantilanteessa ei muutoin olisi tarpeeksi huolestunut tulevaisuudestaan, lööpeissä jaksetaan joka päivä muistuttaa meitä jostakin terveyttämme uhkaavasta asiasta. Erittäin hyvä taktiikka, sillä jokaisella meillä on se oma napa kuitenkin lähinnä.
Huoli Ukrainan tai Lähi-idän tilanteesta taikka työttömien määrästä ja sosiaalietuuksien heikentämisestä väistyy hetkeksi, kun ihminen alkaa arvioida aivoinfarktin, suolistosyövän tai dementian todennäköisyyttä omalla kohdallaan. Lehti on ostettava. Jospa siitä löytyisi joku helppo niksi kaikkien terveysuhkien välttämiseen. Terveellinen ruoka, riittävä uni ja sopivasti liikuntaa -ohjelma ei enää kelpaa. Pitäisi olla jotakin konkreettisempaa, trendikkäämpää ja mielellään myös helpompaa.
Lööppiotsikko siis saa meidät huolestumaan, ostamme lehden ja luemme jutun todetaksemme, että eipä siinä mitään uutta tietoa ollut. Viivan alle jää vain kasvanut huoli, jolle ei oikein voi mitään.
Sote-uudistuksen aiheuttama julkisen terveydenhuollon ontuminen ajaa kaikki kynnelle kykenevät suurten terveysjättien rahastettaviksi. Mutta ei huolta, myös iltapäivälehdet muistavat kantaa huolta terveydentilastamme – ainakin sen verran, että päivän lehti tulee ostettua ja maksettua. Mikä olikaan iltapäivälehden tehtävä ja tavoite?
Sepä on juuri näin. Ja iltapäivälehtien ja toki muidenkin nettisivuilla on lukemattomia klikkausta odottavia nostoja, jossa kerrotaan, kuina joku sanoo suoraan, viiltävästi jostakin karmivasta asiasta. Vaikka itse jutussa ei sitten mitään erityistä olekaan. Mutta mainostajien saamiseksi on saatava paljon klikkauksia.
Sama asia on uutislähetystenkin suhteen. Ne on kaikki katsottava, mutta tuskin mitään niiden sisällöstä jää mieleen.
Ehkäpä siksi katsomme ne aina uudelleen.