Arkistolaitos ja kirkkohallitus eri linjoilla sukututkimuksesta

sukututkimus205Kirkko ja kaupunki. Arkistolaitos sallii kirkonkirjojen omatoimisen tutkimisen valvotusti. Sen uudet lupakäytännöt astuvat voimaan syyskuun alussa.

Kirkko puolestaan on evästänyt luterilaisia seurakuntia ohjeistuksella, joka neuvoo seurakuntia ja keskusrekisterejä myöntämään lupia kirkonkirjojen omatoimiseen tutkimiseen vain siinä tapauksessa, että asiakirjat ovat satavuotiaita tai sitä vanhempia.

Kirkkohallituksen linjausta ovat kritisoineet sukututkijat ja etenkin heidän edunvalvontajärjestö Suomen sukututkimusseura. Arkistolaitos on valmistellut uuden ohjeistuksen yhteistyössä tietosuojavaltuutetun ja sukututkijoiden kanssa. Ohjeistuksen mukaan sukututkijan tulee täyttää arkistojen käyttölupahakemus ja liittää oheen selvitys tutkimushankkeesta, jonka jälkeen Kansallis- ja maakunta-arkistot valvovat, että kirkonkirjojen tutkiminen sujuu tietoturvallisesti ja valvotusti.

Arkistolaitoksen pääjohtajan Jussi Nuortevan mukaan käytäntö selittyy laitoksen tehtävällä. Sen tulee varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja edistää niiden tutkimusta ja käyttöä.

– Arkistolaitoksen tehtävänä on tukea kansallisen muistin rakentamista, johon sukututkijatkin omalta osaltaan osallistuvat.

Jussi Nuorteva näkee pulmallisena tilanteen, jossa kirkonkirjoja hallussaan pitävät seurakunnat ja toisaalta arkistolaitos ovat ohjeistuksissaan ja käytännöissään eri linjoilla.

– Kirkon ja arkistolaitoksen tulisi päästä yhteisiin linjauksiin yhdessä tietosuojavaltuutetun ja sukututkijoiden kanssa, Nuorteva sanoo Kirkko ja kaupungissa.

Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja puolestaan pitää kirkkohallituksen linjauksia perusteltuina.

– Kirkkohallituksen suositus ei ole suunnattu sukututkijoita vastaan, vaan turvaamaan kansalaisen yksityisyyden suojaa. Suosituksen taustalla on henkilötietolainsäädäntö, jonka soveltamisesta korkein hallinto-oikeus teki päätöksen. Henkilörekisterin pitäjänä kirkko on viranomaistaho, jonka on noudatettava Suomen lainsäädäntöä ja siitä oikeusistuimessa tehtyä tulkintaa.

Lue koko juttu Kirkko ja kaupungin verkkosivulta

Lue myös Sukututkimusseura ja kirkko etsivät yhteistä säveltä

Lue myös Arkistolaitos linjaa kirkonkirjojen tutkimisen periaatteitaan

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliFacebookissa valitaan virtuaalipaaveja
Seuraava artikkeliTerrori-isku maksoi Norjan kirkolle 14 miljoona kruunua

Ei näytettäviä viestejä