Kontiolahden Lehmon alueen pappi ja kylässä itsekin asuva Ruut Hurtig on ollut alusta asti aktiivinen vuonna 2021 perustetussa kyläyhdistyksessä. Yhteisöllisyyttä ja paikallista identiteettiä on vahvistettu järjestämällä tapahtumia, joissa mukana ovat olleet niin kyläläiset, kunta, paikalliset yrittäjät kuin seurakuntakin.
– Käydessäni pyhiinvaellusohjaajakoulutusta minulle tuli idea luontopolusta, jossa yhdistyvät luonnontieto, paikallishistoria ja hiljentyminen. Kyläyhdistyksemme silloinen puheenjohtaja Timo Rosenius innostui ideasta heti. Ukonharjulla on jääkauden jälkiä 10 000 vuoden takaa ja asutustakin alueella on ollut jo ainakin 6500 vuotta. Pelkästään tämä aikaperspektiivi hiljentää, Hurtig sanoo.
”Täällä tuuli kuiskaa.
Kurotan kohti avaruutta,
mennyttä ja tulevaa.
Täällä kuulostelen kaipaustan”
Nyt Ukonharjulla on avattu kyläyhdistyksen toteuttama luonto- ja hiljentymispolku, joka alkaa seurakuntakodin pihasta. Avajaisten päätteeksi vietettiin kelttimessua, jossa korostui kokonaisvaltainen luontohengellisyys: Jumala on läsnä kaikessa luomassaan.
Kun infotauluihin ryhdyttiin ideoimaan sisältöjä, Hurtig ehdotti niihin myös paikallisen ekoteologin Pauliina Kainulaisen luontorunoja. Palaute niistäkin on ollut hyvää. Kainulainen on kirjoittanut runot Anna-Maija Raittilan runokokoelman inspiroimana, joten Joensuussa aikanaan syntynyt suomalaisen hiljaisuuden liikkeen äitikin on ikään kuin polulla läsnä.
– Miten kipeä tarve meillä onkaan tässä ajassa paikoille, jotka hoitavat sielua. Tämä mielettömän kaunis luontopolku kulkee keskellä tiheää kyläasutusta ja kuitenkin luonnon rauhassa. Harjun päältä näkee kauas, Hurtig sanoo.
”Metsissä kasvaa hitauden jäkälähopea,
kärsivällisyyden vihreys.
Tule kulkemaan mutkittelevaa metsäpolkua,
omaan tahtiisi, hiljaisuudessa.”
Polulla on voimakkaita korkeusvaihteluita. Harjun juurella sijaitsevalla lammella voi pulahtaa vaikka uimaan, koska kyläyhdistys rakensi sinne viime kesänä laiturin.
– Nykyään perheet ja yksin asuvat joutuvat pärjäämään hirveän yksin. Arkisten verkostojen rakentaminen ja yhteisöllisyys lisäävät turvallisuutta. Kyläyhdistyksellä ja seurakunnalla on tässä yhteinen tehtävä.
Opastauluja on polulla seitsemän eli yhtä monta kuin on pyhiinvaelluksen avainsanoja: yksinkertaisuus, vapaus, kiireettömyys, hiljaisuus, huolettomuus, jakaminen ja hengellisyys. Hurtig suunnittelee seurakunnan nettisivuille myös syventävää hengellistä sisältöä polun varrella pohdittavaksi.