Katso blogeja ja uutisia Israel-teemasta. Blogistit tarjoavat näkökulmia ja keskustelu on avoin. Myös uutispuolella on muutamia aiheeseen liittyvä juttuja.
Sari Roman-Lagerspetz: Martti Lutherin mäkemyksiä juutalaisita ja pyhästä maasta
Päivi Huuhtanen-Somero: Jeesus itki Jerusalemia
Vuokko Ilola: Lopunajan evankeliumi takaisin Israeliin
Raimo Turunen: Me Israelin käymättömät
Petri Järveläinen: Kirkolliskokous – todellinen Israel
Juha Heinilä: Israel terrorisoi muslimimaita
Sari Essayah: Israel ja EU
Juhani Huttunen: Israel ja homoseksuaalisuus
Heikki Leppä: Sankari
Teemu Kakkuri: Kolme Israelia
Elias Tanni: En uskalla kirjoittaa Israel-aiheista teemablogia
Tomi Karttunen: Kristillisestä sionismista ei-pejoratiivisesti
Marja-Sisko Aalto: Israel: On vaikeata rakastaa, vaan oppivani soisin
Olli Seppälä: Pysähtyykö aika Pyhässä maassa?
Jyrki Härkönen: Amerikkalainen Jumala
Jouni Turtiainen: Israelin valtio: 65 vuotta uskonnollista suvaitsevaisuutta Pyhässä maassa?
Pyhä maa –teemaan liittyvät uutiset:
”Kristityn tuettava vuoropuhelua eikä poliittista agendaa”
TV7:lla 500 000 euron satsaus Jerusalemin toimitukseen
Juutalaisten evankelioiminen jakaa sionistisia järjestöjä
”Israelilaisten ja palestiinalaisten konflikti pohjimmiltaan uskonnollinen”
”Israelia ei tarvitse siunata”
Israel-teeman yksi syy oli Kuopion kirkkopäivillä 18.5. Kirkon Ulkomaanavun ja Kotimaa24:n järjestämä Kotimaa24Live-keskustelutapahtuma Kuopion torilla.
Periaatteessa Teemu on oikeassa. Käytännössä se ei käy kun foorumi on sensuroitu.
Muuten olen sitä mieltä että K24 sensuuri on lopetettava.
Markkua ja Petriä ei ainakaan ole sensuroitu, koska näytte täällä kommentoivankin. No, Markku varmaan tarkoittaa sitä, että täällä on vain kutsuttuja tai sisäänpäästettyjä blogeja. Se on totta. Mutta onhan niitä blogialustoja maailma täynnä ja monet Kotimaan entiset blogistit ovat perustaneet uusia sivustoja. Nehän toimivat ihan mainiosti ja niihin kai saavat kaikki halukkaat kirjoittaa oman blogin. Miksi juuri Kotimaan pitäisi olla avoin blogisivusto?
Hyvä kysymys Teemu. Eikö sinulla ole tunto siitä mitä kirjoittaminen demokratiassa on.
Oikeastaan tämä sensuurijuttussa on kyse kapitalismin läpilyönnistä kirkollisessa kontekstissa. Sana ei ole vapaa vaan omistaja päättää ketkä saavat sanaa käyttää. Vastaako sellainen arvomailma kirkollisessa yhteydessä niitä arvoja joita halutaan vaalia ja kehitellä?
Puolustelet siis tätä sunsurointia. Miksi?
Asenteesi näyttää olevan sellainen että jos ei tämän talon tyyli kelpaa niin painu muualle. Olen niinkin tehnyt mutta se ei poista ongelmaa.
Ongelma on edlleenkin sananvapauden kontrolointi ja sellainen lähtee pelosta vapautta kohtaan .
PS.Kyllä minut on pannaanjulistettu aloitteiden ottajana. Olen siis toisen luokan kirjoittelija ja se loukkaa minua kovasti.
Markku hyvä. Sinä olet inttänyt tuota samaa asiaa pysähtymättä miettimään, mitä sinulle on vastattu. Ja mitä sinulta on kysytty. Tuot tähän inttämiseen mukanasi omat perusolettamuksesi ja puhut niiden puitteissa.
Koeta unohtaa hetkeksi sensuuri ja kapitalismi ja vastaa yksinkertaiseen kysymykseen. Se kuuluu näin:
Kun internet on Suomessakin pullollaan uskonnollisia keskusteluryhmiä, blogisivustoja ja muita nettifoorumeja, niin miksi juuri Kotimaan pitäisi olla kaikille avoin blogialusta?
***
Kukaan toimituksen edustajista ei ole tietääkseni väittänyt, että blogistien karsinnassa olisi ollut jokin tasorima. Minun silmäilyni mukaan moni tasokas kirjoittaja ei jatkanut ja moni nyt mukana oleva ei edusta mitään erityistä kirjoittajien aatelia. Pikemminkin valikoimassa on kysymys läpileikkauksesta. Kaikkia pidän silti mielenkiintoisina ja seuraan heistä jokaista.
Tottakai minä intän . Ainoa vastaus inttämiseeni on sinulta ja se vastaus on kummallinen kysymyksen muodossa : Miksi juuri Kotimaan pitäisi olla avoin kun sosiaalinen media on täynnä blogisivuja haluaville? Mikä vastaus se sellainen on?
Kun ei saa vastausta, niin asiat menevät arvailuksi. Ei ole minun, eikä muidenkaan ulosjätettyjen asia arvata, miksi tilanne on näin. Vastuu on kyllä teon tekijällä eikä hänen ”uhreillaan”.
Jos Kotimaa oman ilmoituksensa mukaan haluaa arvokeskustelua, niin miksi se lähtee epädemokraattisesta sananvapauden rajoittamisesta?
Niin, Markku. Varmaan kyllä ymmärsit, että kysyin, miksi sinun mielestäsi juuri Kotimaan tulisi olla avoin blogialusta.
Mutta koetan arvailla ajatuksiasi. Oletan, että mielestäsi kirkko on ensisijaisesti instituutio ja Kotimaa24 sen vähintään puolivirallinen äänenkannattaja tai sen jokseenkin ainoa julkinen foorumi. Siksi sen pitäisi olla avoin agora, jossa kukin vuorollaan saa käyttää vapaata sanaa. Ja kun K24 sulki vapaan bloggauksen, se sulki korvansa kansan mielipiteiltä ja rajoitti sananvapautta.
En tiedä, miten ylläpitäjät ajattelevat, mutta kerron oman näkemykseni. En ajattele kirkkoa 60-lukulaisittain instituutiona, vaan kirkon ääntä kuullaan siellä, missä sen jäsenet ovat äänessä. Minusta kirkon jäsenten ja asiasta kiinnostuneiden ei-jäsenten sananvapaus toteutuu lukuisilla erilaisilla foorumeilla. En odota sanavapauden toteuttajaksi ylempää virallista tahoa, joka antaa luvan puhua. Sananvapaus toteutuu jo sielläkin, missä vaikka itse perustan oman nettisivun, julkaisen lehteä tai aloitan blogin. Blogiohjelmia on vaikka kuinka paljon.
Kotimaa ei minusta ole epä- eikä puolivirallinen kirkon foorumi, vaan se on journalistinen tuote. Sellainen kuin Suomen Kuvalehti tai Uusi Suomi. Edellisessä on kutsutut blogistit ja jälkimmäisessä kuka tahansa voi aloittaa puheenvuoro-osassa oman blogin. Kotimaa oli aiemmin jälkimmäisen kaltainen, mutta vaihtoi sitten politiikkansa kutsuttujen blogistien käytäntöön.
Sensuurista on liioiteltua puhua, koska Kotimaa24 ei ole mikään viranomainen tai monopolin haltija. Se on lehti/verkkomedia, ei sen enempää.
Teemu tulikitsee kirjoituksensa toisessa kappaleessa näkemykseni aivan oikein.Selläisesta näkemystä olen luullut itsestäänselväksi.
Mutta jos Teemun jatkotulkinta myöskin pitää paikkansa eli Kotimaa24 on VAIN journalistnen tulkinta niin silloin ymmärrän ylläpidon käyttäytymisen.
Kuluttajavalistuksen kannalta olisi hyvä jonkinlainen pysyvä ohelmanjulistus jossakin jotta väärinymmärryksiltä säästyisi.
Jos tämä on mikä tahansa verkkojulkaisu niin se on myöskintulolähde omistajilleen . Puhuessani kapitalistisesta systeemistä en ehkä ollut koknaan väärässä.
No. jätämpä K24 rauhaan. Ikävä, siinä on ollut hyvätkin puolensa.
Sivu suuni sanoen, kapitalismi näkyy venyvän yhteen sun toiseen sellittäjäksi, kuten nyt vapaan kirjoittelun rajoittamiseenkin.
Katson kohti Koreaa ja mietin…
Suomessa ei taida olla ainuttakaan lehteä, johon kuka tahansa voisi halutessaan kirjoittaa mitä tahansa.
Jos se aiempi blogimetsä oli aika tylsä, tasapaksu ja tasoltaan vaatimaton, niin ei tätä nykyistä blogipuutarhaa voi ainakaan liian vilkkaaksi kutsua. Parempi silti kuin edellinen. En näkisi minäkään Kotimaata enää kirkon puolivirallisena ”foorumina.” Kotimaa ehkei sitä edes halua olla(?). Se ei myöskään siihen välttämättä edes kykenisi. Julkisuus on niin rajusti muuttunut esim 80-luvusta.
Ojala se jaksaa rakennella noita olkinukkeja. Ihailtavaa sinnikkyyttä, vaikka hommat eivät etene.
Asiasta toiseen.. Kapitalismin ja vapaan kirjoittamisen rajoittamisen yhteydet ovat kyllä olemassa, eikä kyse ole kovin monimutkaisesta asiasta. Ongelma koskee yhtälailla niin yleisön kirjallista osallistumista kuin myös tjuurnalisteja. Sitä voi kukin tykönään miettiä illan aivojumppana. Tämä siis aivan yleisellä tasolla vain, joten ei tarvitse hermostua.