Kuopion hiippakunnassa vaihtuu noin kahden vuosen sisällä neljännes kirkkoherran viran haltijoista. Hyvin monen eläkkeelle siirtyminen osuu samoihin aikoihin.
Tuomiokapitulissa eläteltiin toiveita, että työttömyyttä tai urakierron hitautta valittavat nuoret teologit riemurinnoin rientävät hakemaan vapautuvia virkoja. Onhan joka vuosi huomattavan monta johtamistaidon kurssien kautta virkaan pätevöityviä.
Vaan toisin on käynyt. Hyvä jos on saatu yksi hakija virkaa kohti.
Miksi kirkkoherran virka ei houkuttele? Sitä saisi pohtia painavammallakin foorumilla.
Palkka on yksi selitys, ehkä vielä painavampana rannaton työkenttä ja työn muuttuminen yhä enemmän kirjoituspöydän takaa tehtäväksi. Moni papin kutsumuksen saanut kun tahtoisi kiertää pitäjällä eikä laatia turvaselvityksiä, tilastoja tai vapaa-aikasuunnitelmia. Syitä on varmasti muitakin.
Esitin juuri kahvipöydässä ajatuksen, joka on vapaasti käytettävissä:
- Tuomiokapituli lahjoittaa logollaan varustetun muoviämpärin jokaiselle kirkkoherran virkaa hakeneelle!
Minulle jäi täysin tuntemattomaksi, mikä on ”hääpuvun uhrauksen” viestin sisältö. Vai onko se vain uusi muoti-ilmiö?
Toivottavasti seuraavat linkit auttavat sinua…
http://www.evl2.fi/sanasto/index.php/Uhri
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uhraaminen
Henrik,
vilkaisin antamiesi linkkien sisätöä. Mielestäni kommenttisi on huonoa pilaa.
Miten maistraatissa vihillä käyneiden morsianten hääpuku liittyy mitenkään jumalille uhraamiseen?
Perimätiedon mukaan vanhoihin tapoihin Karjalassa kuuluivat läksiäisten surulaulut, kun avioituvan puolison ”sinkkuelämä” päättyi häämenojen myötä . Kun avioituvaa puolisoa puettiin hääpukuun, pukijat lauloivat ”Ei se suru viel oo, vast se suru alkaa, lakki päähä laitetaa ja surusukat jalkaa.”
Jos halutaan solmia perinteinen koko elämän mittainen ja Raamatun mukainen avioliitto, otetaan yhdessä elämänlaadusta ja lähimmäisistä aivan uudenlainen vastuu kuin mihin sinkkuelämässä on tottunut. Reality-tv:n Ensi treffit alttarilla on mielestäni avioliiton sakramenttiluonteen halventamista pelkäksi maksetuksi viihteeksi. Samaa turhautumista näiden kaupallisten realityjen vuoksi kokee ilmeisesti paikalliseen lehteen tv-arvosteluja kirjoittava, koska ehdotti kaupallisten reality-häiden jatkoksi ohjelmaa Ensi treffit raastuvassa, kun omaisuudesta ja lapsista riidellään avioeroprosessissa ja sitten lopulta Ensi treffit hautajaisissa.