Barukin kirjasta

Tällä viikolla olen lueskellut Barukin kirjaa. Tänään, jos Herra suo, puhun sen kolmannesta luvusta Somerolla Svenssonilla pidettävissä Siionin kanteleen kevätlaulajaisissa.

Barukin kirja kuuluu kirkkomme Raamattuun. Edellinen virallinen käännös hyväksyttiin vuonna 1938 ja uusin käännös 2007. Käännökset ruotsiksi ehtivät vähää aikaisemmin: kuninkaallinen vahvistus 1921 ja uudempi tuli Bibel 2000 käännöksen mukana. Alkukieli on kreikka.

Baruk oli profeetta Jeremian kirjuri, vastaten nyky-yhteiskunnassa sihteeriä tai toimistonhoitajaa. Profeetta saneli ja Baruk kirjoitti sekä toimitti tekstit asianmukaisille vastaanottajille ja muutoinkin huolehti profeetan kirjeenvaihdosta.

Aikoinaan luin professori Jussi Aron johdolla erästä toista Barukin elämää kuvaavaa kirjaa muinaisen Etiopian klassisella kielellä ge’eziksi. Valitettavasti heti tuon kirjan lopettamisen jälkeen Jussi Aro kuoli ja luentosarja keskeytyi, joten erään toisen ge’ezin kielisen kirjan lukeminen jäi aloittamatta.

Barukin kirja on apokryfinen eli deuterokanoninen kirja. Valitettavasti kaikissa raamatuissa ei ole deuterokanonisia kirjoja, vaan ne on jätetty pois tilan ja kustannusten säästämiseksi. Vain täydellisimmissä kirjoissa ne on otettu mukaan.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Saksalainen jesuiitta Athanasius Kircher eli 2.5.1601 — 27.11.1680.

    Häntä ei pidä sekottaa vanhan ajan Aleksandrian piispaan kirkkoisä Athanasios Suureen eli Athanasios Aleksandrialaiseen, joka eli noin vuosina 298–373.

    Tällä hetkellä ketjussa on 531 klikkausta.

    Keskustelun aikana on selkeästi tullut esille että sinulle tekstien numerosysteemi on vakava asia.

    Minulle puolestaan se on pelkkää leikittelyä. Tämä leikittely perustuu siihen että varsinaisen tekstin sanoman ilmaisevat heprealaiset kirjaimet voidaan haluttaessa käyttää myös numeroina. Näillä numeroilla sitten voidaan leikitellä mitä milloinkin mieleen juolahtaa.

    Minulle tämä on kuitenkin samalla tasolla kuin kysyä mikä on maailman vanhin kaupunki. Tietenkin Loimaa, koska alussa Jumala _ Loi maan _ ja taivaan.

    Omalta puoleltani katson että olemme päässeet keskustelussa niin pitkälle että voi olla aika lopetella.

    Kiitäs sinua Seppo mielenkiintoisesta keskustelusta ja toivotan sinulle runsaita Jumalan siunauksia elämääsi ja kaikkeen tutkisteluusi.

  2. ”Näillä numeroilla sitten voidaan leikitellä mitä milloinkin mieleen juolahtaa.”

    Matias, tiedät oppineena hyvin, että minä en ’leikittele’ numeroilla miten mieleen juolahtaa vaan tulkinnoisani ja havainnoissani on aina ollut selkeä ja johdonmukainen sekä etä- että lähikonteksti ja gematrian säännöt.
    Käytätkin noita manipuloivia sanavalintoja palstan muita lukijoita varten, heitä joilla ei itsellään ole edellytyksiä tarkistaa näitä muka ’leikittelyjä.’
    Ps, Onko Jeesus’leikitellyt ’ numeroilla Joh. Ilm. 13: 18 tehtävän antaessaan… Tähän ei tarvitse enää vastata.
    Hyvää kesää ja kiitos keskutelusta minunkin puolestani.

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25