Ehtoolliselle kelvollinen vai kelvoton

Kovin mielelläni olisin kelvollinen. Ehtoolliselle en kuitenkaan tule kelvollisuuteni varassa, vaan sinun sanasi ja käskysi tähden, koska mielelläni olisin sinun opetuslapsesi. Kelvollisuuteni taas on mitä on.

Tunnustuskirjat/Iso katekismus/Alttarin sakramentti (sivu 416, kohta 62)
b2ap3_thumbnail_Ehtoollinen_20131031-133129_1.jpg
Minkä tähden Herran ehtoollista nautitaan; miksi olisi hyvä osallistua ehtoolliselle, vaikka epäilisimme omaa kelvollisuuttamme?

Kuka saa Herran ehtoollisella syntien anteeksiantamuksen?

Mitkä asiat voivat mielestäsi särkeä ehtoollisyhteyden?

Kuinka usein saa mennä ehtoolliselle?

Kuka on kelvollinen ja kuka on kelvoton ehtoollisvieras (vert. 1. Kor. 11:17-34)?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

  1. ”Minulla on kaikkea yllin kyllin nyt, kun olen saanut Epafroditokselta teidän lähettämänne lahjan, joka on hyvältä tuoksuva, otollinen, Jumalan mielen mukainen uhri.” Paavali piti Efeson seurakunnan kolehtia hyvältä tuoksuvana uhrina. Samaa ilmaisua käytetään myös Jeesuksen pelastustyöstä: ”Rakkaus ohjatkoon elämäänne, onhan Kristuskin rakastanut meitä ja antanut meidän tähtemme itsensä lahjaksi, hyvältä tuoksuvaksi uhriksi Jumalalle.” Nämä uhrit ovat molemmat messussa läsnä, seurakunnan kolehdin kanto ja Kristuksen uhrikuolema. Ei tässä ole minun mielestäni tilaa kuvitella itse olevansa mitään tavallista suloisempaa.

  2. Lutherin mukaan leipään ja viiniin on yhdistyttävä usko sanaan. Zwingli oli taas sitä mieltä, että kaste ja ehtoollinen ovat kaukana armon antamisesta ja ne vaan ainoastaan jaetaan julkisena todistuksena siitä, mikä jo on jokaisessa ihmisessä. Näin Hän piti sakramenttiä julkisena todistuksena jo annetusta armosta. Calvin kulki sitten keskitietä ja sanoi sakramenttien tarkoittavan Jumalan hyväntahdonlupausta sydämellemme ja että meillä olisi aina aihetta tämä muistaa. Alunperin Agapet järjestettiin ehtoollisen yhteyteen ja niistä riitti evästä jaettavaksi köyhille. Samalla ehtoollinen ymmärrettiin siunauksen saamiseksi siihen osallistuville. Synnit saa anteeksi jokainen uskova Ihminen, joka ne sydämestään tunnustaa ja katuu ja ymmärtää syyllisyyden merkityksen. Ehtoollisyhteyttä ei kai kummonen asia voi särkeä, tosin olisi hyvä, että ehtoollinen opittaisiin viettämään hiljaisuudessa ja sitten lopuksi laulettaisiin yhteisesti sopivasta kiitosvirrestä. Ehtoollisella sopii käydä vaikka kahdesti viikossa. Pääsyvaatimuksena ehtoolliselle on halu ja tahto katsoa Kristusta silmiin ja se, että ihminen hyväksyy kovin vaillinaisen ihmisen osansa.

  3. Martti Pentti, kiitos kysymyksistä. Itsevanhurskaus vaanii itse kutakin. On suuri harha, jos opetetaan, että Jumala hyväksyy lähes kaiken. Eivät synnittömät tarvitse Jeesusta, eikä Jeesus heitä kutsu.

    Jeesus sanoi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Mutta menkää ja oppikaa, mitä tämä on: ’Laupeutta minä tahdon enkä uhria.’ Sillä en minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä.” (Matt. 9:12-13)

  4. ” Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi ” ( Matt.26:28 )
    Ehtoollisessa saadaan synnit anteeksi, mutta entä jos synnintunto on kuitenkin heikko ? Jos ja kun synnintunto on heikko, eikö juuri puuttuva synnintunto ole ole yksi osoitus syntisyydestämme, ja keskeneräisyydestämme. Eikö se jos mikään aja meitä kohtaaman Vapahtajamme anteeksiantamuksen aterialla.
    Eikö silloin tule olla kiire Jumalan kasvojen edessä tunnustaa, etten osaa edes syntejäni oikein tuntea. Mutta ikävästi käy jos tästä tehdään vaatimus, et ole oikea uskova ?
    Ei Raamattu kehoita meitä tutkiaan mitattaamaan toisten uskoa, vaan sen sijaan koetteleman itseämme. Sen tähden ehtolliselle tulee mennä, että saisimme vahvistusta heikolle uskolle. Sillä Jeesus ei ole tullut kutsumaan vanhurskaita vaan sen sijaan syntisiä.( Matt. 9: 13 )

Juha Heinilä
Juha Heinilä
Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.