Ekumeeniset suhteet

Kun puhutaan tasa-arvoisesta avioliitosta ja vihkimisestä tai edes siunaamisesta kirkossa, tulee takuuvarmasti esiin niitä, joiden mukaan tuollainen vallaton uudistusmielisyys vaarantaa ekumeeniset suhteet. Ajatelkaapa sitä!

No ajattelen.

Ruotsin kirkko avasi pappisviran myös naisille vuosikymmeniä ennen meitä.

Ruotsin kirkko oli ensimmäisiä, jotka alkoivat vihkiä myös samaa sukupuolta olevia.

Ruotsin kirkko sai juuri paavi Franciscuksen vieraakseen reformaation juhlavuotta aloittamaan.

Mihin se ekumeenisten suhteiden vaarantuminen unohtui?

 

    • Aiemmin tilaisuudessa on puhunut mm. Elisabeth Rehn. Näyttäisi ettei kuitenkaan hänkään ole HYPÄNNYT taikka edes noussut saarnastuoliin. Mutta varmaan Haavisto HYPPÄÄ, kuten Vaahtoranta toimitrajan sanankäytön konkreettisesti hahmottaa. Ehkä hänen viisipiikkiselleen on varattu teline ja joku vieläkantaa häntääkin kuinlaahusta ikään. Kyllähän tämmöisen onpakko pappismiestä hirvittää.

      http://www.ykliitto.fi/tapahtumat/ykn-paivan-rauhanmessu

  1. Nyt se sitten tapahtuu mistä meitä on varoitettu. Ateistit saarnaa kirkossamme.
    YK-n asioista ja humanismista Haavisto on ihan sovelias puhuja, mutta kirkkolain mukainen saarna ei ole yhteiskunnallista julistusta.

    Saarna tulee pitää kirkkovuoden päivän tekstistä. ja sen tulee olla kirkon tunnustuksen mukainen.

    • Todettakiin vielä, että kun viimeksi olin kuulemassa ministeritason poliitikon saarnaa, niin se kyllä oli täysin kirkkovuoden tekstistä ja siinä oli mukana sekä lakia että evankeliumia. Tuolloinen saarnaaja olikin kirkon jäsen ja uskonsa julkisesti tunnustava kristitty.

    • Haavisto ei tietääkseni ole ateisti – eikä myöskään ensimmäinen kirkkoon kuulumaton poliitikko, joka on päässyt saarnastuoliin. Muistaakseni ainakin Kalevi Sorsa on puhunut saarnastuolista.

    • Jukka ei hätää

      Arkkipiispa toivotti puolueet omilla tunnuksillaan tervetulleeksi kirkollisvaaleihin ja piti sitä hyvänä asiana,voihan se olla että kohta raamattua ei tarvita kirkossa ollenkaan kun puolueet kertoo oman ilosanoman omista puolueohjelmistaan kirkkokansalle kirkossa.

    • Ettei jäisi väärää todistusta lähimmäisestä tuotakoon esille ettei humanisti Haavisto oman kertomansa mukaan olekkaan ateisti, vaan agnostikko.

      ”Kotimaan haastattelussa Pekka Haavisto (12.1.) sanoo olevansa uskonnolliselta katsomukseltaan agnostikko.
      Kotomaa24 vanhasta artikkelista poimittu:
      ”Ihmisiä korkeampi voima on olemassa, mutta sen määritteleminen on haastavaa. Uskonnoilla on tärkeää sanottavaa hyvän elämän perussääntöihin, jotka koskevat kaikkia ihmisiä. Olen ollut evankelis-luterilaisen kirkon jäsen, mutta erosin kirkosta lukion uskonnonopetuksen takia. En sulattanut tapaa, jolla opettajamme käsitteli muita uskontoja”, Haavisto kertoo”.

  2. (27.1.) Helsingin Sanomissa kysyttiin Pekka Haavistolta ja Sauli Niinistöltä kuuluvatko he kirkkoon. Haavisto vastasi näin: ”En kuulu. Erosin koulun uskonnonopetuksen takia, koin että siinä oli puutteita lukiossa. Uskon, että korkeampi voima on olemassa.” Niinistö puolestaan oli lyhytsanaisempi: ”Kuulun. Uskon.”

  3. KJ 2:6 ”Kirkkoherra voi yksittäistapauksessa kutsua evankelis-luterilaisen kirkon konfirmoidun, kristillisestä vakaumuksesta tunnetun jäsenen saarnaamaan jumalanpalveluksessa.”

    Toivottavasti Haavisto ja kirkkoherra hoitavat laillisuusasian – eli kirkon jäsenyyden ja uskon tunnustuksen – kuntoon ennen saarnaa.

    • Arvaan kyllä mitä ajattelet, mutta tällä kertaa taidat erehdyä.

      Päällimmäisenä on ajatus siitä, että jumalanpalvelus on Jumalan perheväen yhteinen kokoontuminen ja saarnassa julistetaan Jumalan sanaa.
      Kyse on ekumeenisesta jumalanpalveluksesta, joten henkilön ei toki tarvitsisi olla juuri meidän kirkkomme jäsen, mutta mitenkä sellainen henkilö, joka julkisesti kieltää jumalan olemassaolon, voi luotettavasti sarnata Jumalan Sanaa?

    • Onko Haavisto julkisesti ja kategorisesti kieltänyt Jumalan olemassaolon?

      Jukka, usko ja hengellisyys on muutakin kuin kirkkolaki ja- järjestys.

    • Jukka, eikö ylempänä juuri siteerata Haavistoa, hän uskoo Jumalaan muttei ole varma, onko se kirkossa saarnattava Jumala.

      Haavistolla taitaa olla väärä käsitys siitä, miten agnostikko suhtautuu uskoon.

    • Tarja

      Löysin tosiaan ko. kirjoituksen Haavistosta ja korjasin lausuntoani, ettei jäisi väärää todistusta. Toisalta agnosmikaan ei taida olla se uskon käsitys, jota monoteistisessa jumalanpalveluksessa on tarkoitus saarnata.

    • Jukka, mistä olet saanut etukäteen Haaviston saarnan? Kuten yllä siteerattiin, hän sanoo uskovansa Jumalaan, muttei vain ole varma Jumalan ominaisuuksista, ovatko ne samat kuin kirkko opettaa. Agnostikko hän ei määritelmän mukaan silloin ole, vaikka itse niin sanookin. Agnostikko ei usko, että jumalan olemassaolosta voidaan sanoa mitään varmaa. Haavisto taas uskoo Jumalaan.

  4. Mitenköhän tuo juttu nyt oikeasti mahtaa mennä? Seurakunnan sivuilla tilaisuudesta kerrotaan ”saarna kansanedustaja Pekka Haavisto” ja ”puhe kehitysministeri Pekka Haavisto”. Minua ei hämmennä, että Haavisto saarnaa tai puhuu, yleensä tolkun mies puheissaan. Kaksi puhetta samassa tilaisuudessa on kyllä erikoista, siihen ovat yltäneet vain kovimmat matkasaarnaajat. Sitä paitsi mies ei ole enää ministeri.

    Kari-Matti Laaksosella hyvä kommentti.

    • Ei kait tällä nyt mitään tekemistä Tulkaa kaikki liikeen kanssa ole. Liikeessähän pyörii pääasiassa kristillisen kirkon jäseniä.

Marja-Sisko Aalto
Marja-Sisko Aalto
Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!