Seppälä kirjoittaa 20.7 mm:
”Helsingissä sijaitsevan Villa Gyllenbergin näyttely Salatun tiedon tie on silmiä avaava. Se kertoo esoteerisuudesta suomalaisessa taiteessa. Katsoja hämmästelee, miksi tämä puoli on pidetty poissa virallisesta taidehistoriasta – tai ainakaan sitä ei ole haluttu mitenkään korostaa.
Kiitos Uuden etsijät -tutkimushankkeen, esoteerinen näköala on tullut selvemmin esiin. Monille se voi olla jopa pienoinen järkytys. Esimerkkinä Tampereen tuomiokirkon taide. Hugo Simbergin omintakeinen symbolismi ammensi myös ajan esoteerisista virtauksista. Salatun tiedon tie -näyttelyssä on myös Magnus Enckellin luonnos Tampereen tuomiokirkon alttaritauluksi,…”
Ei tuossa allekirjoittaneelle mitään uutta ole. Itse asiassa olen pitänyt esitelmiä aiheesta ’esoteria taiteessa’ jo neljännesvuosisata sitten mm. Lahdessa ja käyttänyt esimerkkeinä mm. Tampereen tuomiokirkon ja Kalevan kirkon symboleita niin niiden arkkitehtuurissa kuin kuvissa ja maalauksissa. Arkkitehti Lars Sonck oli Suomen Teosofisen seuran tuolloisen pääsihteeri John Soncin veli ekä ihme että teosofia heijastuu laajalti kirkon koristesymboleissa.
Magnus Enckell kuten Reima Pietiläkin (Kalevan kirkko ark.t.) olivat erään veljeskunnan jäseniä ja ei ihme että esim. Egypti on Magnuksen alttaritaulussa esillä ja että Pietilän kirkossa on 18 ikkunaa ja 18 ovea. (18 on elämän symboli 6+6+6= 18…)
” Anubis kuvattiin alkujaan sakaalina ja myöhemmin yleensä saakaaalipäisenä miehenä joka kantaa Was-sauvaa ja Ankh- amulettia= ( silmukkaristi ) . Joskus hänet kuvataan joko mustana sakaalina tai Isiksen mukana olevana koirana.
Anubiksen symboli oli pylväässä roikkuva mustavalkoinen närännahka, jossa oli veritahroja. ”
Wikipedia
Jostain syystä, myös pyhä Kristoforos, jota sanotaan Kristuksen kantajaksi, kuvataan usein sakaali, tai koirapäisenä . Risti on muuttunut kaksi tai kolmihaaraiseksi ja sauvakin sieltä löytyy.
Tällaista symboliikkaa tässä. Jätän tulkitsematta, vaikka se minulle jotain kertoisikin.
SEPPO,
Tähän liittyvä yksityiskohta, jota olen paljon miettinyt Lars Soncin Mikaelin kirkossa Turussa. Kuvio siellä muistuttaa Sadankomitean tunnusta ja toiseksi myös Mersun tuotemerkkiä.
Opiskelijana olin aktiivinen Sadankomiteassa ja siksi kiinnitin huomiota Uuden Tien kirjoitukseen, jossa se kertoi, että Sadankomitean merkki oli paitsi ”pakanallinen” , samalla kristinuskon vastainen ja Jeesusta pilkkaava = Jeesus ristillä pää alaspäin.
Mutta miten se löysi tiensä Mikaelin kirkkoon ja on siellä yhä pysynyt.
(Sivumennen sanoen: Uusi Tie lähti liikkeelle USA:n uskonystävien rahoituksella.)
Mielenkiintoine havainto Heikki. Vilaksin symmbolia, niitä on ylhäällä ikkuine ympärillä ainakinkymenen.
Symboli on itse asiassa suhtellisen helppo avata kun huoma Sonckin työlleen antaman nimen sisältämän sanaleikin: Soli Deo gloria aeterna (Yksin Jumalalle kunnia ikuinen), sillä soli eli ’yksin’ sisältää sol’n eli auringon(!) sol i voidan siis lukea myös aurinkoni.
Nyt ko kolmijalka on ympyrässä,josta lähtee auringonsäteitä niin, että kussakin kolmijalan segmentissä on 8 sädettä eli 3 x 8= 24, mikä viittaa selvästi vuorokauden 24 tuntiin, joissa aamupäivässä on 8, iltapäivässä 8 ja yössä 8 tuntia. Kun Jeesuksen nimi Ieosus on lukuarvoltaan kreikan gemtarissa 888 näyttää Sonck vihjaavan Jeeukseen aurinkoallegoriana ja erään veljeskunnan yhdesässä työkalussa on myös luku 24, mikä tarkoittaa että itseään kehittävän ihmisen tulea jaka vuorikausi kolmeen 8 tuntisen jaksoon, yksi työtä, yksi ihmisiä ja kolmas lepoa varten.
Temppeli, templum tuleekin ajanmittaamista tarkoittaneesta sanasta tempus. Antiikin temppelit olivatkin usein observatorioita ja planeetat ja muut taivaankappaleet theoksia.
Psalmi 19:4(5) לַשֶּׁמֶשׁ שָׂם-אֹהֶל בָּהֶם voidaankin kääntää : ”niiden kautta olet asettanut asumuksen aurinkoon.” Sillä ko. prepositio voidaan kääntää myös johonkin eikä vain jollekin tai jotakin varten. Myös Vt sanoo suoraan että Herra on aurinko JHVH shamash: psalmi 84:11 כִּ֤י שֶׁ֨מֶשׁ ׀ וּמָגֵן֮ יְהוָ֪ה אֱלֹ֫הִ֥ים
Herra Jumala on aurinko ja kilpi. Huomattakoon että
שֶׁ֨מֶשׁ יְהוָ֪ה aurinko jahve saa lukuarvon 26+640 eli 666
joka vastaa mm. heprean sanaa Sorat (musta aurinko
Alku uusiksi:
Mielenkiintoinen havainto Heikki. Vilkaisin symbolia, niitä on ylhäällä ikkunoiden ympärillä ainakin kymmenen. Symboli on itse asiassa suhteellisen helppo avata kun huomaa Sonckin työlleen antaman nimen sisältämän sanaleikin: Soli Deo gloria aeterna…
Auringon paikka Roomassa, Kreikassa ja bysantissa on laajasti esillä Veikko Litzenin kirjasss Tie Nikeaan
Vii.eisin lukemani, oli rankka kirja lukea
Kiitos vinkistä, Veikko Lizenin kansa keskustelin aikanaan jokun kerran puhelimessa koskien kristinuskon syntyä.